Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mięsa wytnij małe kawałki, każdy po 6-8 dekagramów.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 1

Krok 2

Czosnek i szałwię bardzo drobno posiekaj. Pieprz rozkrusz w moździerzu.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 2

Krok 3

W misce połącz jogurt z czosnkiem, szałwią, pieprzem i sokiem z cytryn.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i wymieszaj marynatę. Mięso marynuj co najmniej 2 godziny.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 4

Krok 5

Indyka grilluj powoli z każdej strony często obracając, aby marynata się nie przypaliła. Podawaj ze świeżą sałatą.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Skrzydełka z grilla
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną   Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną

Czas na prawdziwy przysmak dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną to danie proste i wyjątkowo pyszne. Jędrne i soczyste kawałki mięsa w aromatycznej, jogurtowej otoczce to potrawa na medal. Podczas powolnego grillowania eskalopki uwolnią pełnię smaku i wypełnią twój dom zapachem, który na długo pozostanie w pamięci wszystkich domowników. Co sprawia, że tak przygotowany indyk podbija serca już od pierwszego kęsa? Wszystko za sprawą specjalnej, ziołowo-cytrusowej marynaty. Pozostaw w niej kawałki piersi z indyka na minimum 2 godziny. Łagodny w smaku jogurt naturalny łączy się tu z wyrazistym czosnkiem i świeżą szałwią, a całości dopełnia odrobina soku z cytryny. Gotowe eskalopki podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kopytkami, i delektuj się obiadem godnym mistrza kuchni. Smacznego! 4827 Ziemniaki z koprem włoskim i śmietaną https://www.przepisy.pl/przepis/ziemniaki-z-koprem-wloskim-i-smietana Ziemniaki i koper włoski? Czasami nietypowe, kulinarne połączenia dają efekt w postaci rewelacyjnych potraw, od których trudno oderwać zmysły. To szybkie i proste danie podasz zarówno jako samodzielną przekąskę, jak i w formie smakowitego dodatku do dania głównego. Gwarantujemy, że podniebienia twoich gości będą zaspokojone. Może urządzasz ognisko ze znajomymi? Tak przygotowane ziemniaki zapiekane na rozgrzanych węglach będą wyjątkowo aromatyczne i pyszne. Wystarczy, że połówki wspomnianego warzywa w mundurkach, przed zawinięciem w folię aluminiową, posypiesz przyprawami i ziarnami kopru włoskiego. Dodaj także parę kropel oliwy z oliwek i zapiekaj około 30 minut. Miękkie i pachnące ziemniaki smakują rewelacyjnie z dodatkiem śmietanowego sosu. Przygotuj go ścierając na tarce ząbek czosnku i łącząc go z kwaśną śmietaną. Możesz dodać także odrobinę szczypiorku. Spróbujesz?