Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mięsa wytnij małe kawałki, każdy po 6-8 dekagramów.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 1

Krok 2

Czosnek i szałwię bardzo drobno posiekaj. Pieprz rozkrusz w moździerzu.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 2

Krok 3

W misce połącz jogurt z czosnkiem, szałwią, pieprzem i sokiem z cytryn.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i wymieszaj marynatę. Mięso marynuj co najmniej 2 godziny.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 4

Krok 5

Indyka grilluj powoli z każdej strony często obracając, aby marynata się nie przypaliła. Podawaj ze świeżą sałatą.

Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną   Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną

Czas na prawdziwy przysmak dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną to danie proste i wyjątkowo pyszne. Jędrne i soczyste kawałki mięsa w aromatycznej, jogurtowej otoczce to potrawa na medal. Podczas powolnego grillowania eskalopki uwolnią pełnię smaku i wypełnią twój dom zapachem, który na długo pozostanie w pamięci wszystkich domowników. Co sprawia, że tak przygotowany indyk podbija serca już od pierwszego kęsa? Wszystko za sprawą specjalnej, ziołowo-cytrusowej marynaty. Pozostaw w niej kawałki piersi z indyka na minimum 2 godziny. Łagodny w smaku jogurt naturalny łączy się tu z wyrazistym czosnkiem i świeżą szałwią, a całości dopełnia odrobina soku z cytryny. Gotowe eskalopki podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kopytkami, i delektuj się obiadem godnym mistrza kuchni. Smacznego! 4827 Ziemniaki z koprem włoskim i śmietaną https://www.przepisy.pl/przepis/ziemniaki-z-koprem-wloskim-i-smietana Ziemniaki i koper włoski? Czasami nietypowe, kulinarne połączenia dają efekt w postaci rewelacyjnych potraw, od których trudno oderwać zmysły. To szybkie i proste danie podasz zarówno jako samodzielną przekąskę, jak i w formie smakowitego dodatku do dania głównego. Gwarantujemy, że podniebienia twoich gości będą zaspokojone. Może urządzasz ognisko ze znajomymi? Tak przygotowane ziemniaki zapiekane na rozgrzanych węglach będą wyjątkowo aromatyczne i pyszne. Wystarczy, że połówki wspomnianego warzywa w mundurkach, przed zawinięciem w folię aluminiową, posypiesz przyprawami i ziarnami kopru włoskiego. Dodaj także parę kropel oliwy z oliwek i zapiekaj około 30 minut. Miękkie i pachnące ziemniaki smakują rewelacyjnie z dodatkiem śmietanowego sosu. Przygotuj go ścierając na tarce ząbek czosnku i łącząc go z kwaśną śmietaną. Możesz dodać także odrobinę szczypiorku. Spróbujesz?