Fasolka po bretońsku z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, z niewielką ilością tłuszczu udusić drobno pokrojoną cebulę i przełożyć do garnka.

Krok 2

Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek i dodać do cebuli.

Krok 3

Dodać sos pomidorowy oraz odcedzoną fasolę.

Krok 4

Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.

Krok 5

Gotować około godzinę na wolnym ogniu.

Krok 6

Jeśli danie jest zbyt gęste, można rozrzedzić je rosołem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Powszechnie mówi się, że fasolka po bretońsku najlepiej smakuje jedzona na świeżym powietrzu – nic w tym dziwnego, to świetna potrawa na biwaki, kempingi, czy wypad na pole namiotowe. Zawekowaną możesz zabrać ze sobą w praktycznie każde miejsce, w którym masz możliwość jej podgrzania i w każdym z nich będzie równie smaczna. Pozytywnym aspektem tego dania jest jego prostota. Fasolę białą możesz moczyć do miękkości przez noc, możesz również użyć fasoli w puszce, która pozwoli zaoszczędzić Twój czas. Wędzony boczek nada Twojej potrawie wyrazistości, a czerwona papryka będzie dobrze komponującym się z całością słodkim akcentem. Kminek i majeranek – zioła, które pasują do roślin strączkowych będą natomiast świetnym zwieńczeniem tego dania. Skomponuj listę jego składników i do dzieła!