Fasolka po bretońsku z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, z niewielką ilością tłuszczu udusić drobno pokrojoną cebulę i przełożyć do garnka.

Krok 2

Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek i dodać do cebuli.

Krok 3

Dodać sos pomidorowy oraz odcedzoną fasolę.

Krok 4

Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.

Krok 5

Gotować około godzinę na wolnym ogniu.

Krok 6

Jeśli danie jest zbyt gęste, można rozrzedzić je rosołem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek z ogniska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Powszechnie mówi się, że fasolka po bretońsku najlepiej smakuje jedzona na świeżym powietrzu – nic w tym dziwnego, to świetna potrawa na biwaki, kempingi, czy wypad na pole namiotowe. Zawekowaną możesz zabrać ze sobą w praktycznie każde miejsce, w którym masz możliwość jej podgrzania i w każdym z nich będzie równie smaczna. Pozytywnym aspektem tego dania jest jego prostota. Fasolę białą możesz moczyć do miękkości przez noc, możesz również użyć fasoli w puszce, która pozwoli zaoszczędzić Twój czas. Wędzony boczek nada Twojej potrawie wyrazistości, a czerwona papryka będzie dobrze komponującym się z całością słodkim akcentem. Kminek i majeranek – zioła, które pasują do roślin strączkowych będą natomiast świetnym zwieńczeniem tego dania. Skomponuj listę jego składników i do dzieła!