Faszerowana papryka z serem wędzonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana papryka z serem wędzonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
977 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

120 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odetnij górne końcówki papryk. Następnie pozbądź się pestek i białych wewnętrznych części papryki.

Faszerowana papryka z serem wędzonym  - Krok 1

Krok 2

Jedną paprykę pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż wszystko na patelni.

Faszerowana papryka z serem wędzonym  - Krok 2

Krok 3

Dodaj mięso mielone i smaż około 8 minut.

Faszerowana papryka z serem wędzonym  - Krok 3

Krok 4

Do mięsa dodaj pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem oraz Knorr Fix Spaghetti Bolognese. Wszystko wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje. Farsz możesz doprawić mielonym kminkiem.

Faszerowana papryka z serem wędzonym  - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz wymieszaj ze startym serem i nałóż do przygotowanych papryk. Przykryj je kapeluszami i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

Faszerowana papryka z serem wędzonym  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Misiak

    Weronika Misiak , 17.10.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana papryka z serem wędzonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana papryka z serem wędzonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana papryka z serem wędzonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana papryka z serem wędzonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana papryka z serem wędzonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana papryka z serem wędzonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana papryka z serem wędzonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana papryka z serem wędzonym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana papryka z serem wędzonym Faszerowana papryka z serem wędzonym

Zamiast podawać sos boloński w klasyczny sposób, czyli z makaronem spaghetti, wykorzystaj go jako farsz do pieczonych papryk. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tego prostego obiadu jest odpowiednia obróbka papryk – odetnij ich górne części, po czym wydrąż gniazda nasienne. Cebulę, czosnek, a także jedną paprykę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj mielone mięso wieprzowe i smaż do momentu, aż większość płynu odparuje. Całość zalej krojonymi pomidorami z puszki lub passatą i wsyp błyskawiczny sos do spaghetti bolognese w proszku. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec warto doprawić go szczyptą kminku, który podkreśli smak potrawy. Wędzony ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i połącz z sosem. Powstałym w ten sposób farszem nadziewaj wydrążone papryki. Przed wstawieniem ich do piekarnika, przykryj każdą odciętymi wcześniej częściami wierzchnimi. Faszerowane papryki podawaj bezpośrednio po upieczeniu. Sprawdź, jakie to pyszne danie.