Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami

Autor: magnolia0joaska magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

222

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

50 gramów

40 gramów

1 sztuka

5 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

0 szczypt

4 sztuki

1 łyżka

80 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie perliczki - etap I: Perliczkę dokładnie umyć (usunąć pozostałości piórek), osuszyć. Natrzeć Delikatem i pieprzem (z wewnątrz i zewnątrz) Wytopić ok 40g smalcu - 20g zmieszać z 1,5 skruszonej mini kostki czosnkowej - dokładnie natrzeć perliczkę. Obrócić ptaka, powtórzyć czynność z drugą częścią smalcu i mini kostką. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki (najlepiej na 24h)

Krok 2

Farsz: Cebulkę posiekać, podsmażyć wraz z boczkiem. Dodać pokrojone podroby, pieczarki i przyprawy - chwilę poddusić. Doprawić do smaku.

Krok 3

Jabłuszka: Jabłuszka umyć, odciąć czubek, wydrążyć ogryzek. Wsypać na dno nieco bułki tartej (własnej roboty) lub skruszonego miąższu chleba. Do każdego jabłka wsypać 20g suszonej żurawiny, dodać 1/2 łyżeczki klarowanego masła. Przykryć jabłuszkową 'czapeczką'. (będziemy piec w piekarniku przez 25min.; 5 min. przed końcem pieczenia polejemy odrobina miodu)

Krok 4

Przygotowanie perliczki - etap II: Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami. Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać. Ułożyć na brytfance: Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC - piec ok. 20min. (nadal podlewając tłuszczem). Po tym czasie ściągnąć boczek, wstawić do piekarnika jabłka na drugiej brytfance - piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko] [5 min. przed upływem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu] Perliczka powinna być mięciutka i soczysta z chrupiącą skórką. Podać z upieczonymi jabłuszkami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej