Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

328

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

40 gramów

4 sztuki

80 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

3 łyżeczki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie perliczki - etap I: Perliczkę dokładnie umyć (usunąć pozostałości piórek), osuszyć. Natrzeć Delikatem i pieprzem (z wewnątrz i zewnątrz) Wytopić ok 40g smalcu - 20g zmieszać z 1,5 skruszonej mini kostki czosnkowej - dokładnie natrzeć perliczkę. Obrócić ptaka, powtórzyć czynność z drugą częścią smalcu i mini kostką. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki (najlepiej na 24h)

Krok 2

Farsz: Cebulkę posiekać, podsmażyć wraz z boczkiem. Dodać pokrojone podroby, pieczarki i przyprawy - chwilę poddusić. Doprawić do smaku.

Krok 3

Jabłuszka: Jabłuszka umyć, odciąć czubek, wydrążyć ogryzek. Wsypać na dno nieco bułki tartej (własnej roboty) lub skruszonego miąższu chleba. Do każdego jabłka wsypać 20g suszonej żurawiny, dodać 1/2 łyżeczki klarowanego masła. Przykryć jabłuszkową 'czapeczką'. (będziemy piec w piekarniku przez 25min.; 5 min. przed końcem pieczenia polejemy odrobina miodu)

Krok 4

Przygotowanie perliczki - etap II: Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami. Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać. Ułożyć na brytfance: Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC - piec ok. 20min. (nadal podlewając tłuszczem). Po tym czasie ściągnąć boczek, wstawić do piekarnika jabłka na drugiej brytfance - piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko] [5 min. przed upływem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu] Perliczka powinna być mięciutka i soczysta z chrupiącą skórką. Podać z upieczonymi jabłuszkami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej