Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

40 gramów

4 sztuki

80 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

3 łyżeczki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie perliczki - etap I: Perliczkę dokładnie umyć (usunąć pozostałości piórek), osuszyć. Natrzeć Delikatem i pieprzem (z wewnątrz i zewnątrz) Wytopić ok 40g smalcu - 20g zmieszać z 1,5 skruszonej mini kostki czosnkowej - dokładnie natrzeć perliczkę. Obrócić ptaka, powtórzyć czynność z drugą częścią smalcu i mini kostką. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki (najlepiej na 24h)

Krok 2

Farsz: Cebulkę posiekać, podsmażyć wraz z boczkiem. Dodać pokrojone podroby, pieczarki i przyprawy - chwilę poddusić. Doprawić do smaku.

Krok 3

Jabłuszka: Jabłuszka umyć, odciąć czubek, wydrążyć ogryzek. Wsypać na dno nieco bułki tartej (własnej roboty) lub skruszonego miąższu chleba. Do każdego jabłka wsypać 20g suszonej żurawiny, dodać 1/2 łyżeczki klarowanego masła. Przykryć jabłuszkową 'czapeczką'. (będziemy piec w piekarniku przez 25min.; 5 min. przed końcem pieczenia polejemy odrobina miodu)

Krok 4

Przygotowanie perliczki - etap II: Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami. Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać. Ułożyć na brytfance: Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC - piec ok. 20min. (nadal podlewając tłuszczem). Po tym czasie ściągnąć boczek, wstawić do piekarnika jabłka na drugiej brytfance - piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko] [5 min. przed upływem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu] Perliczka powinna być mięciutka i soczysta z chrupiącą skórką. Podać z upieczonymi jabłuszkami. Smacznego!

magnolia0joaska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej