Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżka

4 sztuki

3 sztuki

80 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

50 gramów

5 sztuk

1 sztuka

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie perliczki - etap I: Perliczkę dokładnie umyć (usunąć pozostałości piórek), osuszyć. Natrzeć Delikatem i pieprzem (z wewnątrz i zewnątrz) Wytopić ok 40g smalcu - 20g zmieszać z 1,5 skruszonej mini kostki czosnkowej - dokładnie natrzeć perliczkę. Obrócić ptaka, powtórzyć czynność z drugą częścią smalcu i mini kostką. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki (najlepiej na 24h)

Krok 2

Farsz: Cebulkę posiekać, podsmażyć wraz z boczkiem. Dodać pokrojone podroby, pieczarki i przyprawy - chwilę poddusić. Doprawić do smaku.

Krok 3

Jabłuszka: Jabłuszka umyć, odciąć czubek, wydrążyć ogryzek. Wsypać na dno nieco bułki tartej (własnej roboty) lub skruszonego miąższu chleba. Do każdego jabłka wsypać 20g suszonej żurawiny, dodać 1/2 łyżeczki klarowanego masła. Przykryć jabłuszkową 'czapeczką'. (będziemy piec w piekarniku przez 25min.; 5 min. przed końcem pieczenia polejemy odrobina miodu)

Krok 4

Przygotowanie perliczki - etap II: Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami. Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać. Ułożyć na brytfance: Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC - piec ok. 20min. (nadal podlewając tłuszczem). Po tym czasie ściągnąć boczek, wstawić do piekarnika jabłka na drugiej brytfance - piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko] [5 min. przed upływem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu] Perliczka powinna być mięciutka i soczysta z chrupiącą skórką. Podać z upieczonymi jabłuszkami. Smacznego!

magnolia0joaska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej