Papryki faszerowane mielonym mięsem i kasza jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faszerowane papryczki

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 kilograma

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy kaszę wg przepisu na pudełku. Cebulę i ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Lekko podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku. Dodajemy mięso i dusimy 15 minut. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy kaszę z przygotowanym mięsem

Krok 2

Papryki myjemy, odcinamy góry i usuwamy nasiona. Faszerujemy. Przykrywamy odciętymi częściami.

Krok 3

Rozrabiamy kostkę rosołową w pół szklanki wody. Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy bulion i zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekane nachos z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane papryczkiFaszerowane papryczki

Mając pod ręką paprykę, kaszę, trochę przypraw i mięso mielone, można stworzyć smaczne danie pochodzące z kuchni greckiej, ale za to z polskim akcentem. Faszerowane papryki, bakłażany i pomidory to tzw. gemista, co dokładnie oznacza „nadziewane”, „wypełnione”. Zwykle warzywa faszeruje się ryżem i mięsem mielonym, ale ciekawą propozycją jest też kasza, która równie dobrze się do tego nadaje. Można wykorzystać różne jej rodzaje, odpowiednia będzie zarówno jaglana, jęczmienna, kuskus czy gryczana. Danie z powodzeniem może być również serwowane w wersji wegetariańskiej, wtedy przygotowuje się je w ten sam sposób, nie dodając jedynie mięsa i wykorzystując do duszenia bulion warzywny. Faszerowane papryczki świetnie smakują z sosem pomidorowym, pasuje do nich też ten, który przyrządzisz z pieczarek. Jeśli więc nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, proponujemy ciekawą wersję greckiej potrawy, którą możesz dostosować do swoich upodobań. Śródziemnomorskie specjały w Twojej kuchni? Zapoznaj się z przepisem i stwórz smaczne danie.