Składniki
6 sztuk
0.5 kilograma
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotujemy kaszę wg przepisu na pudełku. Cebulę i ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Lekko podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku. Dodajemy mięso i dusimy 15 minut. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy kaszę z przygotowanym mięsem
Krok 2
Papryki myjemy, odcinamy góry i usuwamy nasiona. Faszerujemy. Przykrywamy odciętymi częściami.
Krok 3
Rozrabiamy kostkę rosołową w pół szklanki wody. Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy bulion i zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane papryczki
Mając pod ręką paprykę, kaszę, trochę przypraw i mięso mielone, można stworzyć smaczne danie pochodzące z kuchni greckiej, ale za to z polskim akcentem. Faszerowane papryki, bakłażany i pomidory to tzw. gemista, co dokładnie oznacza „nadziewane”, „wypełnione”. Zwykle warzywa faszeruje się ryżem i mięsem mielonym, ale ciekawą propozycją jest też kasza, która równie dobrze się do tego nadaje. Można wykorzystać różne jej rodzaje, odpowiednia będzie zarówno jaglana, jęczmienna, kuskus czy gryczana. Danie z powodzeniem może być również serwowane w wersji wegetariańskiej, wtedy przygotowuje się je w ten sam sposób, nie dodając jedynie mięsa i wykorzystując do duszenia bulion warzywny. Faszerowane papryczki świetnie smakują z sosem pomidorowym, pasuje do nich też ten, który przyrządzisz z pieczarek. Jeśli więc nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, proponujemy ciekawą wersję greckiej potrawy, którą możesz dostosować do swoich upodobań. Śródziemnomorskie specjały w Twojej kuchni? Zapoznaj się z przepisem i stwórz smaczne danie.