Faszerowane papryczki

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 kilograma

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy kaszę wg przepisu na pudełku. Cebulę i ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Lekko podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku. Dodajemy mięso i dusimy 15 minut. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy kaszę z przygotowanym mięsem

Krok 2

Papryki myjemy, odcinamy góry i usuwamy nasiona. Faszerujemy. Przykrywamy odciętymi częściami.

Krok 3

Rozrabiamy kostkę rosołową w pół szklanki wody. Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy bulion i zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane papryczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki z dyni i sera
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane papryczkiFaszerowane papryczki

Mając pod ręką paprykę, kaszę, trochę przypraw i mięso mielone, można stworzyć smaczne danie pochodzące z kuchni greckiej, ale za to z polskim akcentem. Faszerowane papryki, bakłażany i pomidory to tzw. gemista, co dokładnie oznacza „nadziewane”, „wypełnione”. Zwykle warzywa faszeruje się ryżem i mięsem mielonym, ale ciekawą propozycją jest też kasza, która równie dobrze się do tego nadaje. Można wykorzystać różne jej rodzaje, odpowiednia będzie zarówno jaglana, jęczmienna, kuskus czy gryczana. Danie z powodzeniem może być również serwowane w wersji wegetariańskiej, wtedy przygotowuje się je w ten sam sposób, nie dodając jedynie mięsa i wykorzystując do duszenia bulion warzywny. Faszerowane papryczki świetnie smakują z sosem pomidorowym, pasuje do nich też ten, który przyrządzisz z pieczarek. Jeśli więc nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, proponujemy ciekawą wersję greckiej potrawy, którą możesz dostosować do swoich upodobań. Śródziemnomorskie specjały w Twojej kuchni? Zapoznaj się z przepisem i stwórz smaczne danie.