
Składniki
6 sztuk
0.5 kilograma
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotujemy kaszę wg przepisu na pudełku. Cebulę i ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Lekko podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku. Dodajemy mięso i dusimy 15 minut. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy kaszę z przygotowanym mięsem
Krok 2
Papryki myjemy, odcinamy góry i usuwamy nasiona. Faszerujemy. Przykrywamy odciętymi częściami.
Krok 3
Rozrabiamy kostkę rosołową w pół szklanki wody. Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy bulion i zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane papryczki
Mając pod ręką paprykę, kaszę, trochę przypraw i mięso mielone, można stworzyć smaczne danie pochodzące z kuchni greckiej, ale za to z polskim akcentem. Faszerowane papryki, bakłażany i pomidory to tzw. gemista, co dokładnie oznacza „nadziewane”, „wypełnione”. Zwykle warzywa faszeruje się ryżem i mięsem mielonym, ale ciekawą propozycją jest też kasza, która równie dobrze się do tego nadaje. Można wykorzystać różne jej rodzaje, odpowiednia będzie zarówno jaglana, jęczmienna, kuskus czy gryczana. Danie z powodzeniem może być również serwowane w wersji wegetariańskiej, wtedy przygotowuje się je w ten sam sposób, nie dodając jedynie mięsa i wykorzystując do duszenia bulion warzywny. Faszerowane papryczki świetnie smakują z sosem pomidorowym, pasuje do nich też ten, który przyrządzisz z pieczarek. Jeśli więc nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, proponujemy ciekawą wersję greckiej potrawy, którą możesz dostosować do swoich upodobań. Śródziemnomorskie specjały w Twojej kuchni? Zapoznaj się z przepisem i stwórz smaczne danie.