Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

672 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

717 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1083 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

60 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso obsmaż na patelni używając tłuszczy Rama, razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dopraw do smaku zawartością opakowania Fix Knorr. Odstaw na bok aby przestygło.

Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę, posiekaj natkę, ser zetrzyj na tarce.

Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki przekrój na pół. Wydrąż miąższ do miski, uważając przy tym aby nie uszkodzić skórki.

Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - Krok 3

Krok 4

Do mięsnego farszu dodaj posiekane ziemniaki, pomidory i posiekaną natkę pietruszki.

Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany farsz umieść w łupinie ziemniaków. Ziemniaki po wierzchu posyp startym serem. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 15 minut. Majonez Babuni wymieszaj z jogurtem i startym ząbkiem czosnku. Ziemniaki podawaj z dipem czosnkowym. Z połówek ziemniaków ułóż węża. Zęby i oczy przygotuj z kawałków papryki.

Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodając do farszu nieco ostrej papryki przygotujesz idealną przekąskę dla dorosłych.

2

Opinie o przepisie

  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska

    Wlasnie robie przepis wydaje sie smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nikola Gajewska

    Nikola Gajewska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym

Faszerowane ziemniaki to smaczny sposób na efektowny obiad – wypróbuj ich w wariancie z mięsem mielonym. Jaki rodzaj będzie najlepszy? Oprócz drobiowego sprawdzi się również wieprzowina i wołowina. Smaż je na patelni, razem z pieczarkami pokrojonymi w plastry. Głęboki aromat wydobędziesz, gdy składniki posypiesz specjalną przyprawą do mięs. Pokrój pomidory w kostkę, a ser zetrzyj na tarce. Główny składnik dania – ziemniaki – przekrój na pół i wydrąż miąższ. Wybierz duże bulwy, ponieważ zmieści się w nich więcej farszu i będą wygodniejsze w przygotowaniu. Farsz dopraw aromatyczną przyprawą, wymieszaj z mięsem i grzybami. Mieszankę nakładaj do wcześniej wydrążonych łupinek ziemniaków i posypuj żółtym serem. Ostatnim krokiem jest umieszczenie ich w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez kilkanaście minut – i pyszne danie gotowe. Tak przygotowane ziemniaki najlepiej smakują polane wyrazistym dipem czosnkowym. Jeśli wolisz pikantniejsze smaki, serwuj je razem z sosem meksykańskim. Życzymy smacznego!