Faszerowane ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
428 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

2 opakowania

2 sztuki

0.5 pęczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się pestek.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 2

Krok 3

Miąższ ziemniaczany pokrój drobno nożem i wymieszaj z odcedzonym tuńczykiem, pomidorami, serem feta i sosem czosnkowym z opakowania Knorr.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 3

Krok 4

Nałóż farsz do ziemniaczanych łódeczek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 15 minut. Na końcu posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do faszerowanych ziemniaków będzie gęsta kwaśna śmietana.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki Faszerowane ziemniaki

Jeżeli szukasz prostego sposobu na urozmaicenie codziennych potraw, to faszerowane warzywa będą świetnym wyborem. Tym razem przyrządź ziemniaki. Sprawdzają się one w rożnych wariantach: mogą być gotowane, podsmażone, świetnie smakują również w wersji pieczonej. Doskonale nadają się także do faszerowania różnego rodzajami nadzieniami. Proponowane w tym przepisie połączenie sprawi, że ziemniaki będą nieco bardziej wykwintne. Zacznij od ugotowania ich w mundurkach, a następnie przekrój je na pół i wydrąż na kształt łódeczek. Przygotuj pastę z tuńczyka, pomidorów oraz sera feta. Dodaj do niej miąższ z wydrążonych wcześniej ziemniaków, sos czosnkowy i napełnij nią łódeczki. Opcjonalnie dodaj także kawałki podsmażonego, chrupiącego boczku. Zapiecz je, aż do zarumienienia – i gotowe. Faszerowane ziemniaki podawaj do pieczonych mięs lub ryb, dobrze będą także smakowały z dodatkiem zielonej sałaty. Posyp je drobno posiekaną natką pietruszki tuż przed podaniem. Sprawdź przepis i wypróbuj go, przygotowując np. niedzielny obiad.