Łosoś pieczony w rękawie – filet z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Filet z łososia pieczony w rękawie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
692 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

404 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na 4 filety, przypraw Przyprawą do karkówki Knorr oraz pieprzem.

Krok 2

Filety ułóż w woreczku do pieczenia, następnie dodaj do niego również marynowany imbir, sok z cytryny i miód.

Krok 3

Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Gotowego łososia podawaj z warzywami sezonowymi oraz pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Gorczyca

    Anna Gorczyca , 23.04.2015

    Szybkie przygotowania. pycha aaa :-) POLECAM !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z łososia pieczony w rękawieFilet z łososia pieczony w rękawie

Delikatne mięso łososia podkreślone dodatkiem marynowanego imbiru, miodu i soku z cytryny to propozycja dla osób, które lubią dobrze przyprawione ryby. Aromatyczny łosoś pieczony w rękawie to przepis bardzo prosty. Wystarczy umieścić rybę w woreczku z przyprawami, co sprawia, że jej smak jest naprawdę wyrazisty. Dzięki temu będzie dobrze współgrać z mącznymi i warzywnymi dodatkami. Serwuj więc łososia z piekarnika z pieczonymi ziemniakami, ryżem, świeżymi lub grillowanymi warzywami. Co istotne, potrawa – mimo prostoty wykonania – wyróżnia się wykwintnością. Jako warzywny dodatek sprawdzą się brokuły zapiekane z czosnkiem i serem żółtym. Z tak przygotowanego łososia z rękawa stworzysz też pyszną kanapkę na ciepło, która będzie odpowiednia na drugie śniadanie. Zobacz, jak przyrządzić to aromatyczne rybne danie. Zapoznaj się z przepisem na łososia pieczonego w rękawie i przekonaj się, czy filet z łososia w tej wersji przypadnie ci do gustu.

Dla kogo?

Łosoś z rękawa to propozycja nie tylko dla osób, dla których ryby stanowią jeden z ważniejszych składników diety, ale także dla tych, którzy poszukują ciekawego urozmaicenia codziennego menu. Łosoś pieczony w rękawie sprawdzi się więc, gdy chcesz urozmaicić swoją dietę oraz gdy chcesz spróbować swoich sił w nowym przepisie.

Na jaką okazję?

Łosoś w rękawie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i bardziej eleganckie danie podczas przyjęcia. Przygotuj go z ulubionymi dodatkami, które dopełnią potrawę oraz urozmaicą domowe menu. Łosoś pieczony w rękawie będzie świetną opcją nie tylko na obiad, ale także jako element szybkiej przystawki. Opcji jego wykorzystania jest wiele!

Czy wiesz, że?

Łososie w okresie rozrodu nie pozostają w morzach. Przenoszą się do rzek. Ryby te podczas długiej wędrówki na tarło nie muszą pobierać pokarmu, co jest wynikiem zmian fizjologicznych, zachodzących w ich organizmach.

Dla urozmaicenia:

Łosoś z piekarnika pieczony w rękawie najlepiej smakuje i wygląda udekorowany tymiankiem lub koperkiem oraz plastrami cytryny. Dodatkowe zioła nadadzą mu nie tylko smaku, ale również intensywnego aromatu, który podczas gotowa jest równie ważny.