Filet z indyka w panierce z amarantusa z czarnym sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

270 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

2 łyżki

600 gramów

4 łyżki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z indyka osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij przez folię spożywczą, a następnie oprósz przyprawą do kurczaka Knorr.

Filet z indyka w panierce z amarantusa z czarnym sezamem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj składniki do panierowania: na jednym talerzu wysyp mąkę, na drugim głębszym – roztrzepane jajka, a w trzecim amarantus wymieszany z ziarnem sezamu.

Filet z indyka w panierce z amarantusa z czarnym sezamem - Krok 2

Krok 3

Filety z indyka panieruj począwszy od mąki, następnie zanurz w jajku, a na końcu obtocz w amarantusowej posypce. Filety dociśnij lekko dłonią.

Filet z indyka w panierce z amarantusa z czarnym sezamem - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej Ramę i smaż filety na złoty kolor z obu stron po ok. 5 minut. Gotowe kotlety podawaj z chrupiącymi sałatami i grzankami ziołowymi.

Filet z indyka w panierce z amarantusa z czarnym sezamem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W takiej panierce możesz przygotować również inne mięso, np. wieprzowinę lub rybę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z indyka w panierce z amarantusa z czarnym sezamemFilet z indyka w panierce z amarantusa z czarnym sezamem

Sekretem tych smacznych kotletów jest odpowiednia panierka. Jeśli planujesz przyrządzić je z delikatnego, lekko słodkawego mięsa z indyka, sprawdź połączenie nasion ekspandowanego amarantusa i czarnego sezamu, który charakteryzuje się delikatnie orzechowym posmakiem. Drugi z wymienionych, oprócz podkreślenia smaku mięsa, nada mu również efektowny wygląd. Aby przygotowywane filety z indyka wyszły chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, pamiętaj o odpowiednim przyrządzeniu drobiu. Delikatnie rozbite tłuczkiem mięso natrzyj równomiernie przyprawą do kurczaka, następnie panieruj w mące, zanurz w jajku i obtocz w sezamowo-amarantusowej mieszance. Filety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, w którym nabiorą złotego koloru. Gotowe serwuj z chrupiącymi grzankami oraz kolorowymi sałatkami przygotowanymi ze świeżych warzyw, np. miksu sałat, plasterków rzodkiewki, papryki pokrojonej w kostkę i połówek pomidorków koktajlowych. Podawaj na obiad lub wczesną kolację. Sprawdź nasz przepis na tę smaczną potrawę.