Fit kanapki z pastą z soczewicy

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

15

147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

466 osób wydrukowało

Pobierz pdf

514 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

40 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj do miękkości. Pokrojoną cebulkę podsmaż na Ramie, do cebuli dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki i smaż, aż zmiękną.

Fit kanapki z pastą z soczewicy - Krok 1

Krok 2

Pod koniec dodaj do smaku imbir (mielony lub świeży) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Fit kanapki z pastą z soczewicy - Krok 2

Krok 3

Jeszcze ciepła soczewicę połącz ze składnikami z patelni, wymieszaj, całość zblenduj i wystudź.

Fit kanapki z pastą z soczewicy - Krok 3

Krok 4

Dopraw przyprawą do grilla Knorr. Do gotowej wystudzonej masy dodaj kolendrę, chilli i sok z cytryny. Podawaj z pieczywem, posyp ziarenkami czarnuszki. Przygotowane kanapki doskonale smakują udekorowane dodatkowo paseczkami papryki, rukoli i kiełkami.

Fit kanapki z pastą z soczewicy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fit kanapki z pastą z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fit kanapki z pastą z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fit kanapki z pastą z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fit kanapki z pastą z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fit kanapki z pastą z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fit kanapki z pastą z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fit kanapki z pastą z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fit kanapki z pastą z soczewicyFit kanapki z pastą z soczewicy

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Fit kanapki z pastą z soczewicy, to dobry sposób na zdrowe i lekkie śniadanie. Są ciekawą alternatywą dla kanapek z pasztetami i wędlinami. Do przygotowania past najlepiej nadają się soczewica: czerwona, żółta i pomarańczowa. Szybko się gotują, ich ziarna lekko się rozpadają i łatwo przerabia się je na puree. Przygotuj pół szklanki suchej soczewicy. Podczas gotowania podwoi swoją objętość. Nie musisz jej wcześniej namaczać. Żeby zapobiec powstawaniu piany, dodaj do wody trochę tłuszczu, nie jest to jednak konieczne. Do przygotowania tej dietetycznej pasty nadaje się także soczewica z puszki. Na patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Kiedy grzyby nabiorą lekko brązowego koloru, dodaj do nich odrobinę imbiru – mielonego lub świeżego. Dopraw ząbkiem czosnku. Całość zblenduj na gładką masę. Po przestudzeniu dodaj do niej chili, sok z cytryny oraz świeże zioła. Posmaruj nią kromki chleba, np. żytniego albo orkiszowego. Posyp ziarnami czarnuszki i udekoruj kiełkami. W połączeniu z pastą dobrze smakować będą warzywa np. papryka albo pomidory. Smacznego!