Focaccia z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Focaccia z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
204 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

500 gramów

1 szklanka

7 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj drożdże z letnią wodą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2

Dodaj posiekane suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy.

Krok 3

Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło.

Krok 4

Po tym czasie rozłóż ciasto płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym.

Krok 5

Cebulę i czosnek pokrój na cząstki. Na wierzchu focacci z pomidorami ułóż oliwki, cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu.

Krok 6

Focaccie z oliwkami i pomidorami piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak , 19.03.2016

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Koktajlowe rożki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Focaccia z pomidoramiFocaccia z pomidorami

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa o zbliżonym do pizzy smaku, którą podasz z wieloma dodatkami – wybornie smakuje m.in. z suszonymi pomidorami i oliwkami. Z łatwością przygotujesz tę pyszną przekąskę, sugerując się naszym przepisem.

Dla kogo?

Przepis na focaccię z pomidorami i oliwkami to doskonała propozycja dla miłośników włoskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do sałatek lub zup. Dzięki łatwemu i szybkiemu wykonaniu, focaccia z pomidorami będzie także świetnym wyborem na imprezę.

Na jaką okazję?

Focaccia z suszonymi pomidorami to wszechstronne danie, które pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Może być serwowana na ciepło lub na zimno, jako pyszny dodatek do zupy, sałatki czy dań mięsnych. Dzięki różnym wariantom dodatków, zaspokoi gusta każdego – od wegan po miłośników serów i oliwek.

Czy wiesz, że?

Focaccia to jeden z klasyków włoskiej kuchni, który pochodzi z Ligurii. W wersji z pomidorami i oliwkami zyskuje jeszcze bardziej intensywny smak.

Dla urozmaicenia:

Do focacci można dodać ulubione zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy bazylię, które świetnie komponują się z pomidorami i oliwkami. Można również eksperymentować z dodatkami, takimi jak kapary, by nadać jej jeszcze bardziej wyrazisty charakter.

Jeśli uwielbiasz kuchnię włoską, koniecznie spróbuj także naszych przepisów na cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami oraz spaghetti alla carbonara. Smacznego!