Focaccia domowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.25 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszaj w większej misce.

Krok 2

Dodawaj powoli wodę i roztopioną margarynę. Wyrób ciasto rękami.

Krok 3

Przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiaj dalej, aż ciasto stanie się gładkie. Dodaj ulubione zioła, np. tymianek, oregano, bazylię czy rozmaryn.

Krok 4

Posyp ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na placki o średnicy około 25 cm i jeszcze raz odstaw, by wyrosło.

Krok 6

Palcem zamoczonym w roztopionej Ramie zrób wgłębienia w każdym placku. Możesz posypać je solą i ziołami.

Krok 7

Piecz placki przez 15-20 minut w temperaturze 220 °C, aż będą złote i chrupiące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia domowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia domowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia domowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia domowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia domowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia domowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia domowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej