
Składniki
6 sztuk
4 plastry
3 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
10 sztuk
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka roztrzep razem z przyprawą Knorr.

Krok 2
Szynkę i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Następnie zalej jajkami.

Krok 3
Pomidorki pokrój w plasterki i ułóż na masie jajecznej.

Krok 4
Oprósz frittatę startym parmezanem.

Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj przez kilka minut. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frittata z szynką
Danie jajeczne inaczej? To musi być frittata, która jest czymś zdecydowanie więcej niż tylko kolejną wersją jajecznicy lub omleta. Śmiało podasz ją w porze śniadania, ale serwowanie frittaty z patelni z szynką na obiad to równie trafiony pomysł. Masz ochotę na gorącą i kolorową kolację? Już wiesz, że warto w takim razie wybrać przepis na frittatę.
Dla kogo? Frittata z szynką i pomidorami to doskonała propozycja dla wszystkich fanów klasycznych jajecznych specjałów. Jej zrobienie zajmuje trochę więcej czasu, niż jest to w przypadku podstawowej jajecznicy, ale efekt robi dużo większe wrażenie. Najwyższa pora, żeby trochę porozpieszczać swoje kubki smakowe, wykorzystując przepis na frittatę.
Na jaką okazję? Chcesz, by weekendowe śniadanie było wyjątkowym posiłkiem w niespiesznej atmosferze? Podaj apetyczną frittatę z wędliną, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem. Wreszcie nie musisz się spieszyć, więc uczcij to niebanalną potrawą.
Czy wiesz, że? Przepis na frittatę pochodzi z Włoch. Nazwa przysmaku związana jest ze słowem fritate, tłumaczonym jako smażyć. Należy jednak pamiętać, że ważnym elementem przygotowania frittaty z szynką jest umieszczenie go na kilka minut w piekarniku.
Dla urozmaicenia: Zastanawiasz się, czy włoską specjalność można przyrządzić wegetariańsko? Nie ma problemu! Frittata z cukinią smakuje wyśmienicie. Dorzuć do niej także szpinak, oliwki i suszone pomidory.