Frittata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

459 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

562 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

955 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

6 sztuk

30 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce wymieszaj jajka, parmezan, majonez Hellmann's oraz czarny pieprz.

Krok 2

Rozgrzej patelnię żaroodporną o średnicy 20 cm. Dodaj Ramę.

Krok 3

Na patelnie włóż posiekane szparagi, cukinię oraz szynkę i smaż 2-3 minuty.

Krok 4

Na patelnię wlej roztrzepane jajka, wymieszaj. Podgrzewaj 4-5 minut, wierzch posyp posiekana natką.

Krok 5

Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 5-10 minut. Po wyjęciu pokrój na 6 kawałków i podawaj z sałatką.

2

Opinie o przepisie

  • Monika Grata

    Monika Grata

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva U.

    Eva U.

    Frittata ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Majonez Hellmann's Oryginalny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majonez Hellmann's Oryginalny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FrittataFrittata

Jajka przyrządzane pod różnymi postaciami to klasyczny sposób na udane śniadanie. A może przy najbliższej okazji poranną jajecznicę lub jajko na miękko zamienisz na pyszną frittatę, czyli rodzaj omletu z wieloma różnymi dodatkami? Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj wykwintną frittatę z szynką, cukinią oraz szparagami. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować żaroodpornej patelni, ponieważ tę potrawę zapieka się w piekarniku. Zacznij od pokrojenia szparagów, szynki i cukinii, a potem podsmażenia ich na rozgrzanym tłuszczu. Następnie wlej na patelnię masę z roztrzepanych jajek, startego parmezanu oraz majonezu, przyprawioną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podsmaż chwilę i posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Całość wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez kilka minut, pokrój na kawałki i od razu podawaj. Doskonałym dodatkiem do śniadaniowej frittaty będzie sałatka, np. z roszponki, pomidorków koktajlowych i rzodkiewki. Z czym Ty podasz tę potrawę? Pomysłami koniecznie podziel się w komentarzach.