Frittata z cukinią

i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

1525 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2873 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory oraz cukinię pokrój w cienkie plastry, odłóż na talerz. Czosnek posiekaj drobno i posyp warzywa. Nagrzej piekarnik do temp. 180 C.

Frittata z cukinią - Krok 1

Krok 2

W miseczce roztrzep jajka, dodaj jogurt i wymieszaj razem. Jajeczną masę dopraw Delikatem Knorr.

Frittata z cukinią - Krok 2

Krok 3

Żeliwną patelnię rozgrzej z Ramą. Przygotowaną masę wlej na patelnię a następnie włóż pokrojone warzywa.

Frittata z cukinią - Krok 3

Krok 4

Łopatką delikatnie „podwiń” dookoła brzegi omleta. Patelnię wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok.3- 5 minut lub do momentu, gdy zauważysz że jajeczna masa całkowicie „ścięła” się. Gotową Fritattę podawaj posypaną grubo pokrojonym szczypiorem.

Frittata z cukinią - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szczypioru możesz użyć listków świeżej bazylii – porwij je na mniejsze kawałki i powtykaj w masę tuż przed zapieczeniem.

49

Opinie o przepisie

  • Anja Kol

    Anja Kol

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Ostapczuk

    Kamil Ostapczuk

    Kozak ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Bartkowiak

    Alicja Bartkowiak

    pychota z pewmoscia trzeba sprobowac !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Rozniakowska

    Sylwia Rozniakowska

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Rozniakowska

    Sylwia Rozniakowska

    wlosi uwielbiaja frittate

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Rozniakowska

    Sylwia Rozniakowska

    prosto szybko i smacznie. ..tu we wloszech frittata jest b.modna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Słaboń

    Radek Słaboń

    smaczne , naprawde polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Góra

    Henryka Góra

    Bardzo dobra polecam....smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Faryna

    Elżbieta Faryna

    nie można tego nazwać "omletem" - na obiad ? ,a śniadanie trzeba rano mieć czas na przygotowanie takiego śniadania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izolda Jankowska

    Izolda Jankowska

    Mielony z buraczkami ,ziemniaczki z koperkiem - po polsku i po babcinemu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Namysł

    Maria Namysł

    Delikat Knorr i Rama i jogurt ????? O czym wy piszecie wloch jakby zobaczyl ta recepte to by umrl!!!! Gdzie parmezan i oliwa!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriel Chruściński

    Gabriel Chruściński

    Trza będzie spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Troń

    Tadeusz Troń

    Serce mi mocniej zabiło jak przypadkowo zobaczyłem , że mieszkasz w miasteczku mojej młodości ( szkoła i praca ).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Kuźniewska

    Alina Kuźniewska

    Kiedy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Linden

    Mariola Linden

    Zwłaszcza z Ramą i z Knorrem bedzie zdrowa i smaczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jutta Piestrak

    Jutta Piestrak

    A Wy ciągle tylko o jedzeniu. Łakomczuchy !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Chytros Bajda

    Malgorzata Chytros Bajda

    frittata- od razu widac ze wyzsza polka :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Kruczkowska

    Zdzisława Kruczkowska

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronisław Gaszak

    Bronisław Gaszak

    Ordynarna reklama...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Junusz Graczyk

    Junusz Graczyk

    Przygotować raczej nie ale zjeść owszem bardzo chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Faber

    Irena Faber

    Napewno będzie dobre i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozefa Chrobak

    Jozefa Chrobak

    witajcie taka dzisiaj zafundowalam sobie na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Mędrala

    Józek Mędrala

    Zjadłem i palce "lizałem"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Madurska

    Danuta Madurska

    oh super mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Bojakowski

    Krzysztof Bojakowski

    fuj !!! bez mięsa ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Suprynowicz-Pawłowska

    Anna Suprynowicz-Pawłowska

    Wczoraj jadłam. Nieco inną opcję jeśli chodzi o składniki, ale oczywiście z cukinią. Pyszności! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ciok

    Ewa Ciok

    Pychotka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Szmit

    Janusz Szmit

    To wpadne do sąsiadki na te pyszności !~?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko

    Fritata,pasata to omlecik jak Janina słusznie podkreśliła..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Piec

    Ewa Piec

    Najlepsze jest że nigdy jedzenie które robimy nie wygląda tak jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z cukiniąFrittata z cukinią

Fritatta to potrawa wywodząca się z włoskiej kuchni, przypominająca omlet. Jej bazą również jest masa jajeczna. Różnica tkwi w sposobie przygotowania. Składa się on z dwóch etapów: najpierw składniki smaży się na patelni, a później przekłada do piekarnika. Wybierz więc naczynie z metalową rączką lub taką, którą możesz odczepić na czas grillowania. Po wlaniu składników na patelnię, smaż je bez mieszania, najlepiej do czasu, aż zetnie się spód frittaty. Wtedy przełóż ją do piekarnika, aż do momentu ścięcia się jajek. Pamiętaj, że frittata jest dosyć cienka, więc proces grillowania nie może trwać zbyt długo – proponujemy od 3 do 5 minut. Proces przygotowania już znasz, a jakie składniki będą pasowały do fritatty? Możesz do masy jajecznej wrzucić warzywa, takie jak: papryka, cukinia, pomidory i grzyby, ale też sery np. feta lub żółty. Jeśli wolisz mięsne dodatki, postaw na kawałki szynki lub kurczaka czy wcześniej przysmażone owoce morza. Sposób serwowania zależy od Ciebie. Możesz pokroić fritattę jak pizzę lub podać w całości. Smacznego!