Frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 szczypty

6 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

10 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy każde wgłębienie pociętymi kawałkami papieru do pieczenia i wkładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser brie z orzechami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na którym szklimy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Lekko studzimy.Zamiast cebuli można dodać mini kostkę-prażoną cebulkę

Krok 2

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulkę i kiełbasę, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy każdy dołek formy, w którym już są pomidory i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą się i delikatnie przyrumienią. Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej