Frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 szczypty

6 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

10 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy każde wgłębienie pociętymi kawałkami papieru do pieczenia i wkładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser brie z orzechami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na którym szklimy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Lekko studzimy.Zamiast cebuli można dodać mini kostkę-prażoną cebulkę

Krok 2

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulkę i kiełbasę, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy każdy dołek formy, w którym już są pomidory i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą się i delikatnie przyrumienią. Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Proste sajgonki
czas przygotowania
44 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej