Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

182

534 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5810 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę, paprykę oraz cukinię pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj, a ser zetrzyj na grubej tarce.

Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - Krok 1

Krok 2

Margarynę rozgrzej na patelni, przesmaż czosnek oraz cebulę. Po chwili dodaj pieczarki, paprykę oraz cukinię i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku i przestudź.

Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - Krok 2

Krok 3

Z kromek pieczywa wytnij 4 krążki o średnicy identycznej jak naczynka. Zapiecz je krótko w piekarniku, a następnie ułóż w naczynkach. Do każdego naczynka włóż porcję rukoli.

Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - Krok 3

Krok 4

Jajka roztrzep, dodaj śmietanę oraz przesmażone warzywa i ser.

Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - Krok 4

Krok 5

Całość dopraw do smaku i wlej do naczynek do ¾ ich wysokości. Naczynka wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika i zapiekaj ok. 5-7 minut, do momentu ścięcia się jajek. Podawaj na ciepło.

Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast oscypka możesz dodać mozzarellę. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska

    Mega pyszne choć ja dodałam duuuuzo więcej sera

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistymFrittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym

Frittata to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, która przypomina nieco omlet. Można ją przygotować na wiele sposobów, zarówno z mięsem, serem, owocami morzami, jak i warzywami. Proponowany przepis to wyjątkowo udane połączenie smaków: delikatnych warzyw, wyrazistego sera oraz aromatycznych przypraw. Przygotowanie frittaty nie zajmie Ci wiele czasu, wystarczy, że zasugerujesz się poniższymi krokami. Na początek pokrój pieczarki oraz warzywa: cukinię (którą możesz ewentualnie zastąpić bakłażanem), cebulę oraz paprykę. Posiekaj drobno czosnek, a oscypek zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wsyp pokrojone wcześniej składniki, przypraw pieprzem, papryką oraz bazylią, i smaż do czasu, aż zmiękną. Do wszystkich produktów dodaj roztrzepane jajka i śmietanę, przyprawiając według uznania – farsz jest już gotowy. Teraz czas na podstawę przekąski, czyli kromki z pełnoziarnistego pieczywa. Wytnij równomierne krążki, nasmaruj je czosnkiem i zapiecz w piekarniku. Po wyjęciu umieść je w foremkach, dodaj farsz i piecz przez kilka minut, do momentu ścięcia się jajek. Gotowe! Frittata najlepiej smakuje zaserwowana zaraz po przyrządzeniu.