Gnocchi z białym winem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

259 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę jajko i część startego parmezanu. Całość dokładnie zagnieść.

Gnocchi z białym winem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Ciasto podzielić na kilka mniejszych części i przykryć ściereczką. Z pierwszej kuli uformować długiego węża, pokroić go na mniejsze kawałki .

Gnocchi z białym winem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na desce ułożyć widelec każdą klusekę przesunąć po widelcu dociskając ją palcem tak aby ciasto się odcisnęło na widelcu, jednocześnie wywijając na drugą stronę. Gotowe kluski wrzuć do gotującej się wody na około jedną minutę, po czym szybko przełóż do zimnej wody.

Gnocchi z białym winem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekany czosnek, gdy się delikatnie zarumieni, dodaj posiekaną chili i cebulkę. Przez chwilę smaż całość.

Gnocchi z białym winem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dodaj puszkę pomidorów, białe wino, przekrojone na pół pomidorki oraz Knorr Naturalnie smaczne, które nada sosowi odpowiednią konsystencję i smak. Całość gotuj 2-3 minuty. W razie potrzeby dolej trochę wody do sosu, połącz z kluskami. Gnocchi podawaj posypane parmezanem, wymieszane tuż przed podaniem z rukolą.

Gnocchi z białym winem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu można dodać kilka łyżek śmietany, stanie się on wtedy delikatniejszy.

2

Opinie o przepisie

  • Paula Wlo

    Paula Wlo, 23.03.2018

    przepyszny przepis !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Sarnowska

    Marzena Sarnowska, 23.04.2016

    Kopytka po naszemu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z białym winem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z białym winem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z białym winem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z białym winem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z białym winem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z białym winem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z białym winem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z białym winem - VIDEOGnocchi z białym winem - VIDEO

Gnocchi z białym winem to propozycja dla tych, którzy lubią wyrafinowane smaki. Popularne włoskie kluski sprawdzą się jako samodzielny obiad lub dodatek do dań mięsnych. Gnocchi przygotujesz z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka oraz startego parmezanu. Wszystkie składniki należy dokładnie zagnieść i podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformuj długi wałek, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Do każdego gnocchi lekko przyciśnij widelec, aby nadać mu charakterystyczny kształt. Przygotowane w tej sposób włoskie kluski gotuj we wrzącej wodzie. Kolejnym etapem jest przyrządzenie pomidorowego sosu z dodatkiem wina. Na patelni podsmaż czosnek, chili i cebulę – dodaj do tego puszkę pomidorów, białe wino oraz mieszankę przypraw. Gotuj przez chwilę, a na koniec połącz sos z kluskami. Jeżeli preferujesz delikatniejsze smaki, zrezygnuj z ostrej papryczki, natomiast do sosu dodaj kilka łyżek śmietany. Gnocchi serwuj posypane parmezanem i udekorowane rukolą lub listkami bazylii. Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Ci do gustu.