Gofry

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

9

171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.5 kilograma

2 łyżeczki

2 sztuki

0.33 opakowania

1 opakowanie

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię stopić i zostawić do ostygnięcia.

Krok 2

W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i cukier.

Krok 3

Dodajemy 1-2 szklanki mleka.

Krok 4

Dodajemy zimną Kasię.

Krok 5

Miksujemy.

Krok 6

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Krok 7

Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.

Krok 8

Pieczemy na rozgrzanej gofrownicy i studzimy na kratce.

Krok 9

Podawać z pudrem, owocami, bitą śmietaną, czekolada lub z czymkolwiek chcemy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GofryGofry

Przygotowując gofry, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze wszystkie składniki, przed przystąpieniem do robienia ciasta, muszą mieć temperaturę pokojową. Tyczy się to przede wszystkim jajek. Po drugie, przy ich ubijaniu, pamiętaj o tym, żeby oddzielić starannie białko od żółtek. W innym przypadku piana może się nie ubić. Kolejna porada związana jest z mieszaniem składników. Ciasto na gofry, podobnie jak na muffinki, powinno mieć grudkowatą konsystencję. Aby ją zachować, oddzielnie pomieszaj składniki suche i mokre, a następnie delikatnie wymieszaj je razem – jedynie do momentu ich połączenia. Najlepiej jeśli zrobisz to ręcznie, a nie mikserem. Zastanawiasz się, z czym podawać gofry? Możesz zaserwować je standardowo, na słodko z bitą śmietaną, dżemami, polewami, kawałkami owoców, bakaliami i posypkami np. z czekolady lub kokosowych wiórków. Jeśli jednak poszukujesz nowych smaków, możesz przygotować gofry w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem i łososiem, serem feta lub tuńczykiem.