Gofry

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

0.5 szklanki

0.33 opakowania

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię stopić i zostawić do ostygnięcia.

Krok 2

W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i cukier.

Krok 3

Dodajemy 1-2 szklanki mleka.

Krok 4

Dodajemy zimną Kasię.

Krok 5

Miksujemy.

Krok 6

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Krok 7

Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.

Krok 8

Pieczemy na rozgrzanej gofrownicy i studzimy na kratce.

Krok 9

Podawać z pudrem, owocami, bitą śmietaną, czekolada lub z czymkolwiek chcemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GofryGofry

Przygotowując gofry, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze wszystkie składniki, przed przystąpieniem do robienia ciasta, muszą mieć temperaturę pokojową. Tyczy się to przede wszystkim jajek. Po drugie, przy ich ubijaniu, pamiętaj o tym, żeby oddzielić starannie białko od żółtek. W innym przypadku piana może się nie ubić. Kolejna porada związana jest z mieszaniem składników. Ciasto na gofry, podobnie jak na muffinki, powinno mieć grudkowatą konsystencję. Aby ją zachować, oddzielnie pomieszaj składniki suche i mokre, a następnie delikatnie wymieszaj je razem – jedynie do momentu ich połączenia. Najlepiej jeśli zrobisz to ręcznie, a nie mikserem. Zastanawiasz się, z czym podawać gofry? Możesz zaserwować je standardowo, na słodko z bitą śmietaną, dżemami, polewami, kawałkami owoców, bakaliami i posypkami np. z czekolady lub kokosowych wiórków. Jeśli jednak poszukujesz nowych smaków, możesz przygotować gofry w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem i łososiem, serem feta lub tuńczykiem.