Gołąbki z ziemniaczanym purée przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z ziemniakami purée

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

40 gramów

2.5 kilograma

200 mililitrów

500 gramów

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

24 liście kapusty blanszuj przez minutę w dużej ilości wrzątku po czym przelej wodą i osusz. Zetnij płasko grube części liści.

Krok 2

Namocz bułkę. Posiekaj drobno cebulę i natkę.

Krok 3

Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką, pietruszką i połową cebuli. Dodaj soli, pieprzu i papryki. Ułóż jeden na drugim po dwa liście kapusty, nałóż mięso, zawiń i zwiąż. Obsmaż gołąbki w rondlu ze sklarowanym masłem.

Krok 4

Następnie dodaj resztę cebuli, włoszczyznę i podlej rosołem Knorr i duś to przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 5

Po tym czasie wyjmij z garnka i utrzymuj w cieple. Pokrój w cienkie paski pora. Przecedź przez sito sos spod gołąbków i zagęść.

Krok 6

Krótko zagotuj dodając pora i cr?me fraîche. Podając gołąbki usuń z nich nici i polej sosem. Podaj je z ziemniakami.

Krok 7

Purée: Gotuj ziemniaki przez około 30 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przeciśnij przez prasę.

Krok 8

Dodaj do nich masło i mleko i wymieszaj. Dla smaku dopraw gałką muszkatołową i solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z ziemniakami purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z ziemniakami purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z ziemniakami purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z ziemniakami purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z ziemniakami purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z ziemniakami purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z ziemniakami purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
13 osób ogląda przepis:
Mus z wędzonej makreli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z ziemniakami puréeGołąbki z ziemniakami purée

W czym tkwi sekret pysznych gołąbków? W doskonałym farszu przygotowanym z odpowiedniego mięsa mielonego. Sięgnij po dowolny jego rodzaj: wieprzowe, wołowe, drobiowe lub mieszane. Dokładnie zmielone z łatwością połączysz z jajkiem oraz ryżem. Opcjonalnie ryż zastąp namoczoną wcześniej bułką. Do nadzienia dodaj także zeszkloną na margarynie cebulę oraz świeżą, drobno posiekaną natkę pietruszki. Danie zyska wtedy aromatyczny zapach. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu farszu i wykorzystaj do tego podstawowe przyprawy, tj. pieprz czy majeranek, sięgnij również po suszoną włoszczyznę. Wypełnij nim liście kapusty białej lub włoskiej. Warto wcześniej sparzyć je we wrzącej wodzie lub chwilę pogotować, aby odpowiednio zmiękły. Żeby gołąbki się nie rozpadły, obwiąż je lub zabezpiecz wykałaczką, piecz lub podsmaż na patelni. W tym drugim wariancie zadbaj o odpowiednio długi czas duszenia w bulionie warzywnym lub rosole. Wykorzystasz go później jako podstawę do smacznego sosu – pomidorowego, pieczarkowego albo na bazie śmietany crème fraiche. Gołąbki serwuj z ziemniaczanym purée.