
Składniki
1.2 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
40 gramów
2.5 kilograma
200 mililitrów
500 gramów
1 pęczek
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
24 liście kapusty blanszuj przez minutę w dużej ilości wrzątku po czym przelej wodą i osusz. Zetnij płasko grube części liści.
Krok 2
Namocz bułkę. Posiekaj drobno cebulę i natkę.
Krok 3
Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką, pietruszką i połową cebuli. Dodaj soli, pieprzu i papryki. Ułóż jeden na drugim po dwa liście kapusty, nałóż mięso, zawiń i zwiąż. Obsmaż gołąbki w rondlu ze sklarowanym masłem.
Krok 4
Następnie dodaj resztę cebuli, włoszczyznę i podlej rosołem Knorr i duś to przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 5
Po tym czasie wyjmij z garnka i utrzymuj w cieple. Pokrój w cienkie paski pora. Przecedź przez sito sos spod gołąbków i zagęść.
Krok 6
Krótko zagotuj dodając pora i cr?me fraîche. Podając gołąbki usuń z nich nici i polej sosem. Podaj je z ziemniakami.
Krok 7
Purée: Gotuj ziemniaki przez około 30 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przeciśnij przez prasę.
Krok 8
Dodaj do nich masło i mleko i wymieszaj. Dla smaku dopraw gałką muszkatołową i solą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z ziemniakami purée
W czym tkwi sekret pysznych gołąbków? W doskonałym farszu przygotowanym z odpowiedniego mięsa mielonego. Sięgnij po dowolny jego rodzaj: wieprzowe, wołowe, drobiowe lub mieszane. Dokładnie zmielone z łatwością połączysz z jajkiem oraz ryżem. Opcjonalnie ryż zastąp namoczoną wcześniej bułką. Do nadzienia dodaj także zeszkloną na margarynie cebulę oraz świeżą, drobno posiekaną natkę pietruszki. Danie zyska wtedy aromatyczny zapach. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu farszu i wykorzystaj do tego podstawowe przyprawy, tj. pieprz czy majeranek, sięgnij również po suszoną włoszczyznę. Wypełnij nim liście kapusty białej lub włoskiej. Warto wcześniej sparzyć je we wrzącej wodzie lub chwilę pogotować, aby odpowiednio zmiękły. Żeby gołąbki się nie rozpadły, obwiąż je lub zabezpiecz wykałaczką, piecz lub podsmaż na patelni. W tym drugim wariancie zadbaj o odpowiednio długi czas duszenia w bulionie warzywnym lub rosole. Wykorzystasz go później jako podstawę do smacznego sosu – pomidorowego, pieczarkowego albo na bazie śmietany crème fraiche. Gołąbki serwuj z ziemniaczanym purée.