Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

- Krok 1Wieprzowinę pokrój w około 1,5 cm kostkę. Oprósz przyprawą do mięsa, czarnym pieprzem oraz mąką.
- Krok 2Kawałki mięsa obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Smaż tak długo, aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość smaż jeszcze chwilę. Dodaj 700 ml zimnej wody.
- Krok 3Potrawę zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Całość gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
- Krok 4Gdy mięso będzie miękkie, a sos nieco zgęstnieje, dodaj śmietanę oraz Esencję do duszonych mięs, która wydobędzie bogaty smak dania.
- Krok 5Na koniec gulasz dopraw do smaku majerankiem, rozcierając go w ręce.

Aby pojawić się na stołach Europejczyków, musi przebyć długą drogę – uprawia się je jedynie w obu Amerykach, zwłaszcza w krajach o upalnym klimacie. Mówi się, że można w nim wyczuć wiele smaków – cynamon, goździki, imbir czy gałkę muszkatołową. Ziele angielskie jest wręcz niezastąpione do zup, sosów oraz przetworów.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną
Zainspiruj się i przyrządź gulasz wieprzowy z aromatem majeranku. Aby wyszedł naprawdę smaczny, sięgnij po odpowiednie mięso wieprzowe, np. kawałek łopatki bez kości. Zyska dodatkowy posmak, jeśli przed dodaniem do bulionu, podsmażysz je na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złocisty kolor. Ostrość zapewni daniu posiekana cebula (czerwona lub dymka) oraz czosnek. Całość gotuj w wodzie lub wywarze ze świeżej włoszczyzny – pora, selera, marchewki i pietruszki. Smak bulionu podkreśl zielem angielskim oraz kilkoma liśćmi laurowymi. Wszystko duś odpowiednio długo, aż mięso stanie się miękkie. Do gulaszu przygotuj wyrazistą bazę. Wypróbuj wariantu z przecierem pomidorowym lub przypaloną mąką, co sprawi, że danie zyska czerwony lub brązowy kolor. Zastąpić je możesz dodatkiem kwaśnej śmietany oraz gotową esencją do duszonych mięs. Na koniec gulasz dopraw majerankiem. Wydobądź z niego intensywny aromat, rozcierając go w dłoniach. Potrawę podawaj z chrupkim pieczywem. Sprawdź ten przepis na pyszny gulasz z majerankiem i śmietaną. Smacznego.