Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną - VIDEO
łatwe
281 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
700 mililitrów
100 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
50 mililitrów
1 ziarno
1 sztuka
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę ok. 1,5 cm na 1,5 cm. Oprósz przyprawą do mięsa, czarnym pieprzem oraz mąką.

Krok 2
Kawałki mięsa obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Smaż tak długo, aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość smaż jeszcze chwilę. Dodaj 700 ml zimnej wody.

Krok 3
Potrawę zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu). Całość gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.

Krok 4
Gdy mięso będzie miękkie, a sos nieco zgęstnieje, całość zapraw śmietaną i dodaj Bulionetkę wołową Knorr, która wydobędzie bogaty smak dania

Krok 5
Na koniec gulasz dopraw do smaku majerankiem, rozcierając go w ręku.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną - VIDEO
Sekret smacznego i wyrazistego gulaszu tkwi w odpowiednich przyprawach. Przygotowując to danie, sięgnij więc po aromatyczny majeranek. Dodaj go pod koniec gotowania, wcześniej rozcierając go w rękach – wydobędziesz dzięki temu intensywny zapach. Wśród przypraw powinny pojawić się także ziele angielskie oraz liście laurowe. Wrzuć je do wrzącego bulionu z włoszczyzny, którą możesz zaserwować jako dodatek do dania lub wykorzystać do innej potrawy, np. sałatki z majonezem. Mięso przed gotowaniem w wywarze podsmaż wcześniej na patelni. Wykorzystaj kawałek łopatki wieprzowej, która dobrze skomponuje się z cebulą i czosnkiem oraz pikantną lub słodką papryką. W sezonie letnim wypróbuj wariant ze świeżymi warzywami, zimą sięgaj po suszone. Gulasz wieprzowy na koniec zapraw kwaśną śmietaną. Ewentualnie zastąp ją kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego. Potrawę podawaj na ciepło z chrupiącym pieczywem lub dowolnym rodzajem kaszy. Co sądzisz o tym przepisie? Wypróbuj i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.