• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Gulasz wieprzowy po myśliwsku
Gulasz wieprzowy po myśliwsku
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Gulasz wieprzowy z pieczarkami - VIDEO
Gulasz wieprzowy z pieczarkami - VIDEO
Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną - VIDEO
Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną - VIDEO
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Jednogarnkowe
  • Gulasz
  • Gulasz wieprzowy
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Autor: Piotr Murawski
Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 4 osoby4
15
Oceń przepis jako pierwszy
836
19
WYDRUKUJ
342 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
492 osoby zapisały
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
  • mięso wieprzowe
    500 g
  • Esencja do duszonych mięs Knorr
    1 szt.
  • cebula
    1 szt.
  • ząbek czosnku
    1 szt.
  • Przyprawa do mięs Knorr
    1 łyżeczka
  • śmietana 18%
    100 ml
  • woda
    700 ml
  • mąka pszenna
    4 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr
    1 szczypta
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
    1 łyżka
  • olej
    50 ml
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr
    1 ziarno
  • Liść laurowy z Turcji Knorr
    1 szt.
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr
    3 ziarna
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  – krok 1
    Krok 1
    Wieprzowinę pokrój w około 1,5 cm kostkę. Oprósz przyprawą do mięsa, czarnym pieprzem oraz mąką.
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  – krok 2
    Krok 2
    Kawałki mięsa obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Smaż tak długo, aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość smaż jeszcze chwilę. Dodaj 700 ml zimnej wody.
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  – krok 3
    Krok 3
    Potrawę zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Całość gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  – krok 4
    Krok 4
    Gdy mięso będzie miękkie, a sos nieco zgęstnieje, dodaj śmietanę oraz Esencję do duszonych mięs, która wydobędzie bogaty smak dania.
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  – krok 5
    Krok 5
    Na koniec gulasz dopraw do smaku majerankiem, rozcierając go w ręce.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    Ziele angielskie z Meksyku

    Aby pojawić się na stołach Europejczyków, musi przebyć długą drogę – uprawia się je jedynie w obu Amerykach, zwłaszcza w krajach o upalnym klimacie. Mówi się, że można w nim wyczuć wiele smaków – cynamon, goździki, imbir czy gałkę muszkatołową. Ziele angielskie jest wręcz niezastąpione do zup, sosów oraz przetworów.

Tagi
Kuchnia PolskaDANIA GŁÓWNEWIEPRZOWINAGULASZGULASZ WIEPRZOWYJEDNOGARNKOWE
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemEsencja do duszonych mięs KnorrREKLAMAEsencja do duszonych mięs KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemEsencja do duszonych mięs KnorrREKLAMAEsencja do duszonych mięs KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (19)
avatar
Kasia Jarek BernaśOdpowiedz30.01.2018
świetny pomysł na obiad ;)
avatar
Krecik ŻabeczkaOdpowiedz27.01.2018
Mniam! pycha!
avatar
Katarzyna BonarOdpowiedz19.10.2017
Pyszne!
avatar
Alicja GerejOdpowiedz2.01.2017
mniam palce lizać
avatar
Daniel KozyraOdpowiedz1.10.2016
bardzo dobre
Wioletts MikaOdpowiedz10.08.2016
palce lizać:)
Wioletts MikaOdpowiedz10.08.2016
palce lizać:)
avatar
Paulina StankiewiczOdpowiedz6.05.2016
pycha.godne polecenia.
avatar
Lukas JaniukOdpowiedz15.02.2016
będzie
avatar
Marzena MencfelOdpowiedz8.01.2016
pycha
avatar
Paweł SkolasOdpowiedz7.01.2016
Ja również polecam, z kaszą jest wyborne :)
avatar
Justyna PiwowarczykOdpowiedz25.08.2015
Smaczne, goraco polecam :) zarówno z perłowa kasza jak i ziemniakami
Jacek ŁubaOdpowiedz30.10.2014
będę to zjad !
Bożena Kryger-BlijenbergOdpowiedz26.10.2014
nooo, jak poddusimy go godzin dłużej to taki biały nie będzie ;(
Mariola PiechaczekOdpowiedz26.10.2014
po cholere te sztuczne dodatki -ochyda i jak gulasz to wolowy
przepisy.plOdpowiedz26.10.2014
Marta, jaki masz przepis? :)
Marta SchönbächlerOdpowiedz26.10.2014
ja lubie normalny tradycyjny gulasz. a nie jakies wymysly. chociaz czasami robie wymyslny pod meza i syna.
Katarzyna MilewskaOdpowiedz26.10.2014
Pysznosc
Agnieszka KruzińskaOdpowiedz26.10.2014
Uwielbiam gulasz ale ten prawdziwy ,po wegiersku duzzzzo papryki i dobrego miesa moze ktos sprubuje i z tym sie zmiezy....powodzenia
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Jak zrobić gulasz?
Jak zrobić gulasz?
Nasze gulasze – sprawdzone rady i inspiracje
Nasze gulasze – sprawdzone rady i inspiracje
Zupa gulaszowa - jednogarnkowe danie obiadowe
Zupa gulaszowa - jednogarnkowe danie obiadowe
Gulaszowa czternastka
Gulaszowa czternastka
avatar

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Zainspiruj się i przyrządź gulasz wieprzowy z aromatem majeranku. Aby wyszedł naprawdę smaczny, sięgnij po odpowiednie mięso wieprzowe, np. kawałek łopatki bez kości. Zyska dodatkowy posmak, jeśli przed dodaniem do bulionu, podsmażysz je na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złocisty kolor. Ostrość zapewni daniu posiekana cebula (czerwona lub dymka) oraz czosnek. Całość gotuj w wodzie lub wywarze ze świeżej włoszczyzny – pora, selera, marchewki i pietruszki. Smak bulionu podkreśl zielem angielskim oraz kilkoma liśćmi laurowymi. Wszystko duś odpowiednio długo, aż mięso stanie się miękkie. Do gulaszu przygotuj wyrazistą bazę. Wypróbuj wariantu z przecierem pomidorowym lub przypaloną mąką, co sprawi, że danie zyska czerwony lub brązowy kolor. Zastąpić je możesz dodatkiem kwaśnej śmietany oraz gotową esencją do duszonych mięs. Na koniec gulasz dopraw majerankiem. Wydobądź z niego intensywny aromat, rozcierając go w dłoniach. Potrawę podawaj z chrupkim pieczywem. Sprawdź ten przepis na pyszny gulasz z majerankiem i śmietaną. Smacznego.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

15
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny