
Składniki
700 gramów
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
4 łyżki
3 szczypty
3 szczypty
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę mniej więcej 2 x 2cm. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Papryczkę bez pestek posiekaj jak najdrobniej. Grzyby dokładnie oczyść, pokrój w plasterki.
Krok 2
W rondlu rozgrzej bardzo mocno masło klarowane, obsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj cebulę i chili, smaż kilka minut mieszając aż cebula się zeszkli. Wlej bulion rozpuszczony z 1/2 szkl. gorącej wody i duś 30 minut.
Krok 3
Następnie dodaj pokrojone grzyby, duś następne 30 minut mieszając czasami i pilnując żeby nic się nie przypaliło. Gdy mięso będzie miękkie dodaj sos w proszku, wymieszaj żeby nie było grudek. Całość dopraw do smaku przyprawą Delikat, ew. solą i pieprzem. Podawaj z makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej