Gulasz z kozakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z kozakami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

4 łyżki

3 szczypty

3 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę mniej więcej 2 x 2cm. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Papryczkę bez pestek posiekaj jak najdrobniej. Grzyby dokładnie oczyść, pokrój w plasterki.

Krok 2

W rondlu rozgrzej bardzo mocno masło klarowane, obsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj cebulę i chili, smaż kilka minut mieszając aż cebula się zeszkli. Wlej bulion rozpuszczony z 1/2 szkl. gorącej wody i duś 30 minut.

Krok 3

Następnie dodaj pokrojone grzyby, duś następne 30 minut mieszając czasami i pilnując żeby nic się nie przypaliło. Gdy mięso będzie miękkie dodaj sos w proszku, wymieszaj żeby nie było grudek. Całość dopraw do smaku przyprawą Delikat, ew. solą i pieprzem. Podawaj z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z kozakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z kozakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z kozakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z kozakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z kozakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z kozakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z kozakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z kozakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej