Jabłecznik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

36

721 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

786 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

450 gramów

150 gramów

1 sztuka

masa jabłkowa:

1.5 kilograma

300 gramów

30 gramów

50 gramów

50 gramów

kruszonka:

200 gramów

200 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę do ciasta kruchego musimy najpierw przesiać. Kasię łączymy z cukrem i ucieramy. Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy jajko. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

Krok 2

Ciasto trzeba wyrobić w miarę szybko. Jednolitą masę formujemy w kulę i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Kiedy ciasto się chłodzi przygotujemy masę jabłkową.

Krok 3

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w niewielką kosteczkę. Na patelni karmelizujemy cukier i wrzucamy do niego owoce, które przez chwilę przesmażamy. Do owoców dorzucamy dodatki: migdały, rodzynki i cynamon.

Krok 4

Pozwólmy owocom przestygnąć i zajmijmy się przygotowaniem kruszonki. W tym celu łączymy 200g Kasi, 200g cukru i 400g mąki. Wyrabiamy składniki razem.

Krok 5

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego placka odkrawamy kawałek ciasta – wykleimy nim później boki blachy. Dno blachy delikatnie wykładamy ciastem.

Krok 6

Przygotowany spód nakłuwamy widelcem. Jabłka, które będziemy wykładać na ciasto są dość mokre, dlatego aby uniknąć zakalca, spód ciasta musimy najpierw podpiec. Spód na 10 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza.

Krok 7

Kiedy ciasto jest już podpieczone, wyciągamy je z piekarnika i czekamy chwilkę aż przestygnie. Następnie wyklejamy boki blachy resztą ciasta.

Krok 8

Na tak przygotowane ciasto wykładamy przygotowaną masę jabłkową. Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Krok 9

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

6

Opinie o przepisie

  • Iwona Płachecka

    Iwona Płachecka, 25.04.2018

    pytanie ! na ile porcji wychodzi takie ciasto ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maryla Żełobowska

    Maryla Żełobowska, 15.01.2018

    Przepis łatwy a ciasto pycha.Można zamiast tarkowac jabłka dodac kupione w.słoiku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Myśliwiec

    Kuba Myśliwiec, 21.05.2017

    mniam mniam pycha <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Annie  Maggie

    Annie Maggie , 24.03.2016

    Idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Lasek

    Kuba Lasek, 15.11.2015

    no

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danusia Nagòrka Rychlica

    Danusia Nagòrka Rychlica, 10.11.2015

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JabłecznikJabłecznik

Szukasz przepisu na smaczne i uniwersalne ciasto? W takim razie zainspiruj się i przyrządź jabłecznik z tego przepisu. Jego podstawą może być np. ciasto kruche na bazie mąki, jajek utartych z cukrem oraz kostki do pieczenia. Smak możesz dodatkowo urozmaicać szczyptą cynamonu, wanilii lub aromatycznym olejkiem. Ciasto kruche będzie złociste, jeśli wykorzystasz same żółtka. Poza tym z jabłecznikiem świetnie komponuje się miękki i puszysty placek z dodatkiem śmietany. Do masy owocowej wykorzystuj różne gatunki jabłek (sprawdzą się zarówno cierpkie, jak i słodkie). Sparz je wodą z cukrem waniliowym lub pokrój w drobną kostkę i wrzuć na karmelizujący się cukier. Podkreśl ich smak wybranymi dodatkami. Świetnie będą się komponować z cynamonem, rodzynkami i innymi suszonymi owocami. Z jabłkiem dobrze współgra słodka gruszka oraz niewielka ilość kwaśnego dżemu (np. wiśniowego lub śliwkowego). Do dekoracji wypieku wykorzystaj słodką kruszonkę lub część kruchego ciasta starego na tarce. Wypróbuj ten przepis!