Jabłecznik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

7 łyżek

1 szklanka

2 łyżki

1 opakowanie

3 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tłuszcz rozpuścić, zalać cukier, dodać śmietanę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, a na końcu pianę z białek.

Krok 2

Na wysmarowaną blachę wlać pół ciasta.

Krok 3

Wyłożyć starte jabłka.

Krok 4

Wlać drugą połowę ciasta.

Krok 5

Piec około 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
19 osób ogląda przepis:
Sos do kebaba, czosnkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JabłecznikJabłecznik

Ten prosty do przygotowania wypiek charakteryzuje owocowe, słodkie nadzienie i puszyste, delikatne ciasto. Jabłecznik najlepiej smakuje, oczywiście, jesienią, kiedy trwa sezon na owoce, stanowiące jego bazę. Jabłka należy zetrzeć i wyłożyć na pierwszą część ciasta, a następnie zalać je drugą jego partią. Do nich opcjonalnie dodaje się również cynamon, rodzynki, goździki, kardamon lub imbir. Warto pamiętać, że ciasto z dodatkiem piany z białek trzeba upiec od razu. Jabłecznik po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, posyp cukrem pudrem, polej lukrem lub polewą czekoladową. Sprawdzi się również z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych, migdałów, startej gorzkiej czekolady lub kolorowej posypki. Posyp nimi ciasto, zanim polewa lub lukier ostygną i odstaw na jakiś czas. Jeśli chcesz wzbogacić placek, serwuj go z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i karmelowym sosem. Tak podany będzie dobrą propozycją na popołudniowy deser lub słodką kolację. Zobacz, jak przygotować ten popularny jabłecznik.