Jabłka pieczone z ziemniakami - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka pieczone z ziemniakami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

7 łyżek

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Jabłka dodaj wraz z utartym z cukrem jajkiem, sodą, cynamonem i skórką cytrynową do mnasy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Włóż do tortownicy posmarowanej tłuszczem. Wierzch wyrównaj łopatką. Piecz około 60 min w temp 180 stopni.

Krok 4

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr połącz z 2 szklankami wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka pieczone z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka pieczone z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka pieczone z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka pieczone z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka pieczone z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka pieczone z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka pieczone z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka pieczone z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłka pieczone z ziemniakamiJabłka pieczone z ziemniakami

Słodki wypiek, którego podstawą są jabłka oraz ziemniaki, będzie dobrą propozycją na podwieczorek lub deser. Możesz użyć do niego swojego ulubionego gatunku wspomnianych owoców. Jabłka zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki. Tak przygotowane wymieszaj z sodą i jajkiem utartym z cukrem pudrem. Opcjonalnie dodaj karmelizowaną skórkę z pomarańczy lub startą ze sparzonej wcześniej cytryny. Sprawdzi się również mielony cynamon lub szczypta sproszkowanej wanilii. Następnie dokładnie połącz jabłka z masą ziemniaczaną. Placek piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Gotowy posyp obficie cukrem pudrem. Dzięki użyciu sitka unikniesz nieestetycznych grudek. Jabłka pieczone z ziemniakami udekoruj świeżymi malinami, truskawkami lub śliwkami. Sprawdzi się również dodatek bitej śmietany lub listki mięty. Wypiek można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli szukasz inspiracji na oryginalny deser z jabłkami, koniecznie sprawdź nasz przepis. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu. Życzymy smacznego!