Jajka zapiekane w muffinkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

534 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

966 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 plastrów

8 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremki do mufinek nasmaruj margaryną. Wyłóż plastrami szynki parmeńskiej tak, aby krawędzie szynki wystawały ponad foremkę.

Jajka zapiekane w muffinkach - Krok 1

Krok 2

Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na dnie naczynka

Jajka zapiekane w muffinkach - Krok 2

Krok 3

Drobniutko pokrój bazylię. Wybij 4 jajka i dokładnie je wymieszaj, połącz z bazylią.

Jajka zapiekane w muffinkach - Krok 3

Krok 4

Masę wlej do foremek z szynka i pomidorami, na wierzch wbij po jednym jajku.

Jajka zapiekane w muffinkach - Krok 4

Krok 5

Śmietanę, majonez i bułkę panko pomieszaj razem ze sobą. Powstałą panierę nałóż delikatnie na wierzch jaj. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15 minut. Posyp na koniec parmezanem.

Jajka zapiekane w muffinkach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do jaj możesz dołożyć dowolne warzywa.

1

Opinie o przepisie

  • Maggie Duszkan

    Maggie Duszkan , 03.02.2019

    jedyne co zastanawia mnie w tym przepisie to jak duże powinny być te formy do muffinek żeby to wszystko pomieścić. Ale na pewno będzie pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka zapiekane w muffinkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka zapiekane w muffinkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka zapiekane w muffinkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka zapiekane w muffinkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka zapiekane w muffinkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka zapiekane w muffinkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka zapiekane w muffinkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z kalafiorem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka zapiekane w muffinkachJajka zapiekane w muffinkach

Jajka zapiekane w muffinkach to świetny sposób na przygotowanie wytrawnych babeczek. Są proste w przygotowaniu, a dodatkowo odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają mąki ani proszku do pieczenia. Brzegi foremek wyłóż szynką dojrzewającą, np. parmeńską, szwarcwaldzką czy serrano. Ważne jest, by wybrać właśnie taki gatunek, ponieważ cienkie plasterki bardzo dobrze się upieką, tworząc chrupiące brzegi. Na dnie każdej foremki umieść plaster pomidora oraz mozzarelli, a następnie wlej roztrzepane jajko. Dopraw je świeżą lub suszoną bazylią. Na masę wbijaj po jednym jajku, a wierzch każdej muffinki przykryj panierką z majonezu, śmietany oraz bułki tartej, np. typu panko. Jeśli lubisz, dopraw masę niewielką ilością drobno startego parmezanu. Dzięki temu muffinki będą chrupiące. Po upieczeniu podawaj je na ciepło, jako przekąskę albo dodatek do dania głównego. Jajka zapiekane w muffinkach to dobra alternatywa dla klasycznych jajek w majonezie. Spróbuj i przekonaj się, jakie są smaczne!