Jajko na twardo z oliwką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na liściach sałaty ułóż połówki jajek, obsyp je oliwkami i udekoruj sosem czosnkowym.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i podziel na dwie równe części.

Krok 3

Oliwki pokrój w plastry.

Krok 4

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z wodą i połącz z majonezem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajko na twardo z oliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajko na twardo z oliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajko na twardo z oliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajko na twardo z oliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajko na twardo z oliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajko na twardo z oliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajko na twardo z oliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
10 osób ogląda przepis:
Ogórki konserwowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajko na twardo z oliwkąJajko na twardo z oliwką

Jajka bardzo często pojawiają się wśród przekąsek podczas wszelkiego rodzaju uroczystości i imprez. Mają wiele zalet. Przede wszystkim można z nich przygotować coś smacznego w krótkim czasie. Sprawdzają się zarówno w sałatkach, jak i w daniach głównych, w wersji sadzonej, gotowanej (w koszulkach) lub serwowane jako część nadzienia. Często używa się ich też do dekoracji potraw. Jajka mogą stać się również podstawą serwowanej gościom przekąski. Wystarczy je ugotować, położyć pokrojone na liściach sałaty, polać sosem czosnkowym i posypać plastrami oliwek. W takiej wersji przypominają popularne jajka w majonezie, ale są bardziej pikantne i ładniej wyglądają. Możesz je dodatkowo ozdobić pokrojoną w paseczki papryką albo podać z dwoma rodzajami oliwek – zielonymi oraz czarnymi – i posypać słodką mieloną papryką, aby danie było bardziej kolorowe. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo stworzyć pyszną i dobrze prezentującą się potrawę, która sprawdzi się nie tylko podczas przyjęć, ale także codziennych kolacji!