
Składniki
400 gramów
150 gramów
15 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka na kostki 2x2 cm. W misce wymieszaj olej z przyprawą Knorr, połącz z mięsem, opcjonalnie dopraw do smaku solą. Odstaw na bok do zamarynowania.
Krok 2
Ugotuj ryż.
Krok 3
Plastry kiełbasy podsmaż w garnku, dodaj kurczak, smaż chwilę. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pomidory oraz gorący ryż, dobrze wymieszaj. Danie posyp kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jambalaya
Kuchnia Stanów Zjednoczonych nie sprowadza się wyłącznie do modnych w ostatnich latach burgerów. Tym razem zgłębimy tajniki kulinarne nieco zagadkowego południa kraju. Potrawy tej części świata są wypadkową wpływów przybyszów z najróżniejszych stron – w tym Francji i Afryki. Brzmi jak kuchenny chaos? Jambalaya jest w stanie pogodzić najróżniejsze składniki. Przekonajcie się sami.
Dla kogo?
Dla osób, które uwielbiają z każdym kęsem odkrywać kolejne walory dania. Jambalaya to rodzaj gęstej zupy, paelli lub gulaszu. Potrafi zaskakiwać aż do ostatniej łyżki.
Na jaką okazję?
Południe USA słynie z hucznych obchodów karnawału. Wypróbujcie więc przepis na jambalayę podczas przygotowywania ostatkowego balu. Energii do hucznej zabawy nikomu nie zabraknie.
Czy wiesz, że?
W przeszłości jambalaya pojawiała się w menu biedniejszych obywateli. Z tego względu kucharze byli dość elastyczni w kwestii mięsnych dodatków. Na patelniach lądowało nawet mięso aligatorów i wiewiórek.
Dla urozmaicenia:
Gęstą potrawkę można serwować z chrupiącą bagietką posypaną ulubionymi ziołami.