Jambalaya przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jambalaya

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

150 gramów

15 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka na kostki 2x2 cm. W misce wymieszaj olej z przyprawą Knorr, połącz z mięsem, opcjonalnie dopraw do smaku solą. Odstaw na bok do zamarynowania.

Krok 2

Ugotuj ryż.

Krok 3

Plastry kiełbasy podsmaż w garnku, dodaj kurczak, smaż chwilę. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pomidory oraz gorący ryż, dobrze wymieszaj. Danie posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - JambalayaJambalaya

Kuchnia Stanów Zjednoczonych nie sprowadza się wyłącznie do modnych w ostatnich latach burgerów. Tym razem zgłębimy tajniki kulinarne nieco zagadkowego południa kraju. Potrawy tej części świata są wypadkową wpływów przybyszów z najróżniejszych stron – w tym Francji i Afryki. Brzmi jak kuchenny chaos? Jambalaya jest w stanie pogodzić najróżniejsze składniki. Przekonajcie się sami.

Dla kogo?

Dla osób, które uwielbiają z każdym kęsem odkrywać kolejne walory dania. Jambalaya to rodzaj gęstej zupy, paelli lub gulaszu. Potrafi zaskakiwać aż do ostatniej łyżki.

Na jaką okazję?

Południe USA słynie z hucznych obchodów karnawału. Wypróbujcie więc przepis na jambalayę podczas przygotowywania ostatkowego balu. Energii do hucznej zabawy nikomu nie zabraknie.

Czy wiesz, że?

W przeszłości jambalaya pojawiała się w menu biedniejszych obywateli. Z tego względu kucharze byli dość elastyczni w kwestii mięsnych dodatków. Na patelniach lądowało nawet mięso aligatorów i wiewiórek.

Dla urozmaicenia:

Gęstą potrawkę można serwować z chrupiącą bagietką posypaną ulubionymi ziołami.