Jambalaya przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jambalaya

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

150 gramów

15 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka na kostki 2x2 cm. W misce wymieszaj olej z przyprawą Knorr, połącz z mięsem, opcjonalnie dopraw do smaku solą. Odstaw na bok do zamarynowania.

Krok 2

Ugotuj ryż.

Krok 3

Plastry kiełbasy podsmaż w garnku, dodaj kurczak, smaż chwilę. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pomidory oraz gorący ryż, dobrze wymieszaj. Danie posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - JambalayaJambalaya

Kuchnia Stanów Zjednoczonych nie sprowadza się wyłącznie do modnych w ostatnich latach burgerów. Tym razem zgłębimy tajniki kulinarne nieco zagadkowego południa kraju. Potrawy tej części świata są wypadkową wpływów przybyszów z najróżniejszych stron – w tym Francji i Afryki. Brzmi jak kuchenny chaos? Jambalaya jest w stanie pogodzić najróżniejsze składniki. Przekonajcie się sami.

Dla kogo?

Dla osób, które uwielbiają z każdym kęsem odkrywać kolejne walory dania. Jambalaya to rodzaj gęstej zupy, paelli lub gulaszu. Potrafi zaskakiwać aż do ostatniej łyżki.

Na jaką okazję?

Południe USA słynie z hucznych obchodów karnawału. Wypróbujcie więc przepis na jambalayę podczas przygotowywania ostatkowego balu. Energii do hucznej zabawy nikomu nie zabraknie.

Czy wiesz, że?

W przeszłości jambalaya pojawiała się w menu biedniejszych obywateli. Z tego względu kucharze byli dość elastyczni w kwestii mięsnych dodatków. Na patelniach lądowało nawet mięso aligatorów i wiewiórek.

Dla urozmaicenia:

Gęstą potrawkę można serwować z chrupiącą bagietką posypaną ulubionymi ziołami.