Jambalaya przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jambalaya

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

150 gramów

15 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka na kostki 2x2 cm. W misce wymieszaj olej z przyprawą Knorr, połącz z mięsem, opcjonalnie dopraw do smaku solą. Odstaw na bok do zamarynowania.

Krok 2

Ugotuj ryż.

Krok 3

Plastry kiełbasy podsmaż w garnku, dodaj kurczak, smaż chwilę. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pomidory oraz gorący ryż, dobrze wymieszaj. Danie posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jambalaya - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JambalayaJambalaya

Kuchnia Stanów Zjednoczonych nie sprowadza się wyłącznie do modnych w ostatnich latach burgerów. Tym razem zgłębimy tajniki kulinarne nieco zagadkowego południa kraju. Potrawy tej części świata są wypadkową wpływów przybyszów z najróżniejszych stron – w tym Francji i Afryki. Brzmi jak kuchenny chaos? Jambalaya jest w stanie pogodzić najróżniejsze składniki. Przekonajcie się sami.

Dla kogo?

Dla osób, które uwielbiają z każdym kęsem odkrywać kolejne walory dania. Jambalaya to rodzaj gęstej zupy, paelli lub gulaszu. Potrafi zaskakiwać aż do ostatniej łyżki.

Na jaką okazję?

Południe USA słynie z hucznych obchodów karnawału. Wypróbujcie więc przepis na jambalayę podczas przygotowywania ostatkowego balu. Energii do hucznej zabawy nikomu nie zabraknie.

Czy wiesz, że?

W przeszłości jambalaya pojawiała się w menu biedniejszych obywateli. Z tego względu kucharze byli dość elastyczni w kwestii mięsnych dodatków. Na patelniach lądowało nawet mięso aligatorów i wiewiórek.

Dla urozmaicenia:

Gęstą potrawkę można serwować z chrupiącą bagietką posypaną ulubionymi ziołami.