Kalmary w sosie własnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary w sosie własnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary rozmroź. Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Kalmary w sosie własnym - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy i wrzuć kalmary. Dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez chwilę.

Kalmary w sosie własnym - Krok 2

Krok 3

Dodaj wino.

Kalmary w sosie własnym - Krok 3

Krok 4

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Duś wszystko przez 40 minut na małym ogniu.

Kalmary w sosie własnym - Krok 4

Krok 5

Gdy potrawa będzie gotowa dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Kalmary w sosie własnym - Krok 5

Krok 6

Możesz podawać z chlebem.

Kalmary w sosie własnym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Magda

    Magda , 14.03.2024

    Bardzo smaczne! Polecam przepis Ja trochę bardziej doprawiłam solą , pieprzem i chilli

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalmary w sosie własnymKalmary w sosie własnym

Kalmary rozmroź. Obierz cebulę i drobno posiekaj.