Kanapka z owocami "Od serca"

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 339 Kcal | 17 % |
Tłuszcz | 13.2 g | 19 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 4.2 g | 21 % |
Węglowodany | 46 g | 18 % |
w tym cukry | 1.7 g | 2 % |
Błonnik | 6.2 g | - |
Białko | 14.7 g | 29 % |
Sól | 1.1 g | 19 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 260 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 2 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Sałatę umyj i osusz. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Wytnij z nich serca.
- Krok 2Kromki pieczywa posmaruj margaryną Rama.
- Krok 3Sałatę, szynkę i tuńczyka ułóż na kanapkach, całość udekoruj sercami z kiwi.

Kanapki to jedne z najszybszych i najprostszych przekąsek. Spróbuj przyrządzić je w nieco inny sposób niż zwykle – z dodatkiem owoców, np. kiwi lub winogron. Dobrze sprawdzą się jednak wszystkie inne, które można pokroić w plasterki, chociażby truskawki czy brzoskwinie. Jako podstawę kanapek użyj dowolnego chleba razowego: żytniego lub orkiszowego. Jako dodatki wykorzystaj tuńczyka i szynkę parmeńską (albo inną surową np. szwarcwaldzką). Przygotuj kanapkę w formie sandwicha, który z powodzeniem możesz zabrać ze sobą do pracy. Jeśli chcesz podać tę przekąskę na przyjęciu lub spotkaniu z przyjaciółmi, przygotuj ją w formie tartinek, czyli małych, ozdobnych kanapek. Udekoruj je wtedy rukolą, nadając ciekawe kształty plasterkom owoców, a pieczywo pokrój w kwadraty, trójkąty lub kółka. Jako podstawa w tej wersji najlepiej sprawdzi się pumpernikiel. Jest dość twardy, nie kruszy się i łatwo go pokroić. Podawaj go do herbaty i soków owocowych. Wypróbuj tego sposobu na kanapki, a z pewnością do niego powrócisz!