Kanapka z tempeh

- Krok 1Bułki przekrój na pół, wydrąż z nich miąższ, posmaruj margaryną i włóż na 4 minuty do nagrzanego do 190° C piekarnika.
- Krok 2W międzyczasie tempeh pokrój w paseczki, marchew zetrzyj na tarce, imbir obierz i także zetrzyj na tarce, a chili i kolendrę posiekaj.
- Krok 3Na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, obsmaż warzywa i orzechy. Kiedy będą już ciepłe, dodaj tempeh, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, kolendrę i chili. Całość dokładnie wymieszaj.
- Krok 4Gorący farsz zawiń w liście sałaty i ułóż między opieczonymi bułkami.


Tempeh to klasycznie wykorzystywany w kuchni indonezyjskiej produkt, powstający z ziaren soi, które poddawane są fermentacji. Cechuje się oryginalnym, delikatnie orzechowym posmakiem. Pokrojony na kawałki świetnie sprawdzi się jako składnik wyjątkowych kanapek. Do ich przygotowania wybierz włoską ciabattę, która charakteryzuje się spłaszczonym kształtem. Przekrój ją na pół i wydrąż miąższ. Następnie posmaruj ją margaryną i włóż na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Tempeh pokrój w paseczki, marchew i imbir zetrzyj na tarce, natomiast chili i kolendrę drobno posiekaj. Na rozgrzanej suchej patelni podsmaż warzywa oraz orzechy. Kiedy wymienione składniki będą ciepłe, dodaj tempeh, sos sojowy, imbir, kolendrę, chili i olej sezamowy. Całość dokładnie wymieszaj. Gorący jeszcze farsz zawiń w liście sałaty i ułóż między opieczonymi bułkami. Przed podaniem możesz je przekroić na pół. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjne kanapki – koniecznie go wykorzystaj przy najbliższej okazji.