Kanapki z kozim serem i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

370 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

862 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

0 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180° C (potrwa to ok. 45 min.). Po tym czasie buraka wystudź, obierz i pokrój w cienkie „zapałki”. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Kanapki z kozim serem i cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinię pokrój wzdłuż na 12 cienkich plastrów, rozłóż je na blasze i oprósz odrobiną soli. Po kilku minutach osusz plastry cukinii papierowym ręcznikiem.

Kanapki z kozim serem i cukinią - Krok 2

Krok 3

Na plastry cukinii nałóż porcję rukoli, buraka, pokruszonego sera oraz orzechów. Zwiń wszystkie w roladki i odłóż.

Kanapki z kozim serem i cukinią - Krok 3

Krok 4

Kromki pieczywa posmaruj margaryną, następnie na każdej z nich ułóż po trzy przygotowane roladki. Wierzch kanapek udekoruj kiełkami buraka i podawaj.

Kanapki z kozim serem i cukinią - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast orzechów możesz użyć np. pestek słonecznika.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z kozim serem i cukiniąKanapki z kozim serem i cukinią

Sposób na wykwintną przekąskę? Kanapki z roladkami z cukinii z kozim serem. To pyszne połączenie różnych smaków, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Bardzo łagodna cukinia, w której plastry zawinięte są w słodkie kawałki pieczonego buraka oraz lekko słony kozi ser. Ważnym dodatkiem są także chrupiące orzechy włoskie (dobrze je wcześniej uprażyć na patelni, by wydobyć z nich pełnię smaku). Cukinię pokrojoną w cienkie plastry zawiń z dodatkami i każdą z roladek połóż na posmarowanym wcześniej margaryną pełnoziarnistym chlebie. Dobrą opcja będzie także pokrojenie pieczywa na małe kawałki i ułożenie na każdym z nich po jednej roladce z cukinii, a następnie spięcie ich wykałaczką. W ten sposób uzyskasz atrakcyjne koreczki do podania podczas przyjęcia. Przed podaniem posyp kanapki kiełkami buraka, możesz również ozdobić je dodatkowo octem balsamicznym. Spróbuj także urozmaicić je innymi dodatkami, np. serem feta zamiast koziego albo orzeszkami piniowymi. Przygotuj kanapki z kozim serem i cukinią przy najbliższej okazji.