Kapuśniak z młodej kapusty :

Autor: laleczka20 laleczka20

ratingratingratingratingrating

766

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrałam pokroiłam w kostkę . Włożyłam do garnka , zalałam wodą dodałam ziele angielskie i liść laurowy oraz skrzydełka z kurczaka .

Krok 2

Wstawiłam na gaz . Obrałam marchew i starłam na tarce na wiórka włożyłam do garnka .

Krok 3

Pokroiłam kapustę i włożyłam do garnka. Gotowałam na małym ogniu aż kapusta zrobiła się mięciutka wtedy dodałam bulionetke bulion drobiowy Knorr 4 sztuki . Gotowałam około godziny zupa doszła wtedy wyłączyłam i podawałam.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z młodej kapusty :Kapuśniak z młodej kapusty :

Kolorowy, wiosenny kapuśniak z młodej kapusty to smaczna propozycja na danie o subtelnym, warzywnym smaku. Chcąc go przygotować, musisz zaopatrzyć się w główkę młodej kapusty, marchew, ziemniaki, skrzydełka z kurczaka oraz przyprawy i bulion. Całość gotuje się razem przez około cztery godziny, aby wszystkie składniki się dokładnie przeniknęły i aby zupa nabrała intensywnego smaku. Oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego możesz przyprawić zupę odrobiną chili (jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy) oraz posiekanym świeżym koperkiem. Zupa będzie wówczas bardziej wyrazista i aromatyczna. Niektórzy lubią też kapuśniak w tej wersji z dodatkiem świeżych pomidorów (sparz je, pokrój w kostkę i dodaj do zupy) lub pomidorów w puszce – można też użyć passaty pomidorowej. Kapuśniak będzie wyśmienicie smakował z wiejskim chrupiącym chlebem albo razowymi grzankami, np. czosnkowymi lub paprykowymi. Przygotuj go według naszego przepisu i sprawdź, z jakimi dodatkami lubisz to danie najbardziej! Smacznego.