Kapusta kiszona z żurawiną

- Krok 1Kiszoną kapustę – jeśli jest kwaśna - przepłucz w zimnej wodzie, posiekaj z grubsza. Cebulę pokrój w kosteczkę , czosnek rozetrzyj na pastę. Pieczarki pokrój w plastry suszone grzyby zalej szklanka wrzątku.
- Krok 2W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki. Całość smaż chwilę, dodaj kapustę, żurawinę, przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, suszone grzyby razem z wodą, w której stały, miód oraz mielony kminek.
- Krok 3Całość zalej 1,5 litrem wody. Dodaj kostkę Knorr (podbije smak grzybów) i gotuj na wolnym ogniu około 40 min, mieszając od czasu do czasu aż kapusta zrobi się miękka, a nadmiar wody odparuje. Kapustę dopraw majerankiem, na koniec dodaj olej z pestek dyni, dokładnie wymieszaj i podawaj.

Do kapusty możesz również dodać garść suszonej żurawiny.

Jeśli szukasz inspiracji na uniwersalną i smaczną przekąskę, koniecznie wypróbuj tę z poniższego przepisu. Aby ją przygotować, na początek sprawdź smak kiszonej kapusty – jeśli będzie zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą, a następnie ją poszatkuj. Doskonałym dodatkiem do niej będzie świeża lub mrożona żurawina, zadbaj również o odpowiednie przyprawy, które podkreślą smak warzywa. Postaw na klasyczną mieszankę ziela angielskiego i liści laurowych. Całość ugotuj w bulionie grzybowym, który będzie wyjątkowo wyrazisty, jeśli znajdą się w nim suszone borowiki. Wcześniej zalej je wodą, dzięki czemu zmiękną. Wytrawną przekąskę oprósz przed podaniem suszonym majerankiem i wymieszaj z olejem z dyni. Do dekoracji możesz wykorzystać gałązki świeżego zioła. Potrawa przygotowana według tego przepisu sprawdzi się nie tylko jako codzienny posiłek, ale również jako danie na wyjątkowe uroczystości, na przykład święta Bożego Narodzenia. Sprawdź ten prosty przepis i przygotuj smaczną kapustę kiszoną z żurawiną.