Kapusta kiszona z żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

309 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

392 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

892 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

80 mililitrów

1 sztuka

500 gramów

200 gramów

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiszoną kapustę – jeśli jest kwaśna - przepłucz w zimnej wodzie, posiekaj z grubsza. Cebulę pokrój w kosteczkę , czosnek rozetrzyj na pastę. Pieczarki pokrój w plastry suszone grzyby zalej szklanka wrzątku.

Kapusta kiszona z żurawiną  - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki. Całość smaż chwilę, dodaj kapustę, żurawinę, przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, suszone grzyby razem z wodą, w której stały, miód oraz mielony kminek.

Kapusta kiszona z żurawiną  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 1,5 litrem wody. Dodaj kostkę Knorr (podbije smak grzybów) i gotuj na wolnym ogniu około 40 min, mieszając od czasu do czasu aż kapusta zrobi się miękka, a nadmiar wody odparuje. Kapustę dopraw majerankiem, na koniec dodaj olej z pestek dyni, dokładnie wymieszaj i podawaj.

Kapusta kiszona z żurawiną  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kapusty możesz również dodać garść suszonej żurawiny.

3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Kudła

    Katarzyna Kudła

    świetna ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Śliwa

    Renata Śliwa

    naprawdę pyszna, aczkolwiek nuta słodyczy jest zbyt wyczuwalna, mimo iż dałam 2 łyżki miodu. zamiast mrożonej żurawiny dałam garść suszonej a zamiast pieczarek większą ilość grzybów suszonych. użyłam oleju lnianego. napewno zrobię ponownie tylko tym razem dam łyżkę miodu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jarek Zieliński

    jarek Zieliński

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta kiszona z żurawiną Kapusta kiszona z żurawiną

Jeśli szukasz inspiracji na uniwersalną i smaczną przekąskę, koniecznie wypróbuj tę z poniższego przepisu. Aby ją przygotować, na początek sprawdź smak kiszonej kapusty – jeśli będzie zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą, a następnie ją poszatkuj. Doskonałym dodatkiem do niej będzie świeża lub mrożona żurawina, zadbaj również o odpowiednie przyprawy, które podkreślą smak warzywa. Postaw na klasyczną mieszankę ziela angielskiego i liści laurowych. Całość ugotuj w bulionie grzybowym, który będzie wyjątkowo wyrazisty, jeśli znajdą się w nim suszone borowiki. Wcześniej zalej je wodą, dzięki czemu zmiękną. Wytrawną przekąskę oprósz przed podaniem suszonym majerankiem i wymieszaj z olejem z dyni. Do dekoracji możesz wykorzystać gałązki świeżego zioła. Potrawa przygotowana według tego przepisu sprawdzi się nie tylko jako codzienny posiłek, ale również jako danie na wyjątkowe uroczystości, na przykład święta Bożego Narodzenia. Sprawdź ten prosty przepis i przygotuj smaczną kapustę kiszoną z żurawiną.