Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

490 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

936 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1085 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

330 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na grube, centymetrowe steki. Jeśli plastry będą duże, możesz je przekroić na pół.

Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie  - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż cebulę i czosnek. Gdy się już dobrze zarumieni dodaj przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, goździka i laskę cynamonu. Smaż chwilę, po czym zasyp brązowym cukrem.

Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie  - Krok 2

Krok 3

Kiedy cukier ulegnie karmelizacji, wlej piwo i dodaj Przyprawę do grilla Knorr.

Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie  - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj aż piwo prawie zupełnie odparuje, dodaj wtedy ketchup, marynatę i gotuj dalej pod przykryciem (uwaga, może pryskać!) jeszcze 1 do 2 minut. Marynatę odstaw na bok do ostygnięcia.

Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie  - Krok 4

Krok 5

Gdy będzie już zimna, zalej nią mięso. Całość odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie  - Krok 5

Krok 6

Karkówkę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem. Co jakiś czas mięso obracaj i smaruj pozostałą przyprawą do momentu, aż mięso zrobi się miękkie, a na powierzchni delikatnie zacznie karmelizować się glazura.

Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie  - Krok 6
21

Opinie o przepisie

  • Artur Andrzej Dzięcioł

    Artur Andrzej Dzięcioł

    Ketchup dajcie po prostu pikantny (ja dałem Pudliszki), Grill jakikolwiek, a zamiast Ramy dajcie oliwy do pomieszania. Wyszło pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Czarniecka

    Jadwiga Czarniecka

    Krzyś czyżbyś kuchareczki szukał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kołodyński

    Krzysztof Kołodyński

    Mniam. Chętnie przyjąłbym zaproszenie na takie przysmaki :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Olbryś

    Stanisław Olbryś

    ale czy ciemne piwo zabije smak wstrzykniętych w karkówkę " E " i innych polepszaczy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Rużycki

    Mirosław Rużycki

    Nie widzę piwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Szałek

    Mieczysław Szałek

    A piwo w karczek może być ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Arkita

    Marian Arkita

    A ile tego piwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam

    adam

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Chruściewicz

    Waldemar Chruściewicz

    Nistety dzisiaj tylko golonka w piwie albo z piwem - decyzja jeszcze nie podjęta..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria Sęk

    Anna Maria Sęk

    Czuję zapach z monitora. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Boguszewski

    Andrzej Boguszewski

    Dlaczego nie, może być......;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Guślińska

    Basia Guślińska

    Bedzie smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kasperczak

    Anna Kasperczak

    PYCHOTKA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Górska

    Anita Górska

    Paweł Bilski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lola Gi

    Lola Gi

    fajny przepis ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Romanowska

    Elżbieta Romanowska

    ja troche przepis zmodyfikowalam dodalam zamiast piwa wytrawne czerwone wino wyszlo pysznie no i z przyprawami pokombinowalam bo akurat nie mialam niektorych z przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw

    Zgadzam się z opinią Starego Capa. To ch..., a nie przepis, albo przepis dla idiotów co nie mają pojęcia o gotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap

    reklama 3 firm nie przepis, bazujesz na gotowcach i torebkach? To ch#j z ciebie nie kucharz :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bystrzejewska

    Anna Bystrzejewska

    pszepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kowalski

    Adam Kowalski

    Opiszcie proszę składniki i sam proces marynowania.

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie

Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie to wyśmienity sposób na przyrządzenie tego rodzaju mięsa. Najlepiej będzie smakowała z grilla, podana z ketchupem albo sałatką, jednak również na patelni usmażysz pyszne steki. Zacznij od pokrojenia mięsa w poprzek włókien, a następnie przygotuj marynatę. Skarmelizuj cukier z ziołami, cebulą i czosnkiem, po czym zalej ciemnym piwem i dopraw. Kiedy piwo odparuje, a mieszanka zgęstnieje, dodaj do niej bardzo pikantny ketchup (możesz zastąpić go łagodnym i doprawić pikantną papryczką). Odstaw marynatę, by ostygła, a potem polej nią karkówkę ułożoną w naczyniu. Odstaw danie do lodówki, najlepiej na całą noc, by przeniknęło smakiem i zapachem dodatków. Po tym czasie piecz je na grillowych tackach. Karkówka będzie gotowa, kiedy zmięknie, a glazura na jej powierzchni zacznie się karmelizować. Tak przyrządzone mięso będzie soczyste, kruche oraz słodko-pikantne. Wspaniale skomponuje się z pieczonymi ziemniakami albo opiekanym na grillu chlebem. Wypróbuj nasz przepis!