Pieczona karkówka z sosem cebulowym - VIDEO
łatwe
359 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
700 gramów
1 łyżka
1 łyżka
200 mililitrów
1 łyżka
1 opakowanie
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę oprósz przyprawą do mięs, obsmaż z obu stron, umieść w garnku.

Krok 2
Na patelni podsmaż koncentrat pomidorowy, dodaj łyżkę mąki.

Krok 3
Zupę cebulową rozmieszaj z 200 ml piwa i uzupełnij 100 ml wody. Wlej na patelnię z koncentratem i zagotuj.

Krok 4
Tak przygotowanym sosem zalej mięso, całość duś pod przykryciem około 30 minut.

Krok 5
Mięso dopraw do smaku odrobiną mielonego pieprzu, majerankiem, liściem laurowym i czosnkiem. Podawaj z kaszą lub ziemniakami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej