Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
4 ziarna
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
null
null
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
6 łyżeczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia podziel na dzwonka i skrop sokiem z cytryny, lekko posól i odstaw na 3 godziny do lodówki.
Krok 2
Oczyszczone i obrane warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalej zimną lekko posoloną wodą.
Krok 3
Gotuj pod przykryciem 30 minut, następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.
Krok 4
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw by spęczniała.
Krok 5
Rybę wyjmij z wywaru i każdo dzwonko przekrój na pół.
Krok 6
Wywar przecedź przez gęste sitko i rozpuść w nim spęczniałą żelatynę.
Krok 7
Na półmisku ułóż warzywa pokrojone na kawałki oraz rybę. Posyp rodzynkami. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej