Karp w galarecie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

null

4 ziarna

6 łyżeczek

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia podziel na dzwonka i skrop sokiem z cytryny, lekko posól i odstaw na 3 godziny do lodówki.

Krok 2

Oczyszczone i obrane warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalej zimną lekko posoloną wodą.

Krok 3

Gotuj pod przykryciem 30 minut, następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.

Krok 4

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw by spęczniała.

Krok 5

Rybę wyjmij z wywaru i każdo dzwonko przekrój na pół.

Krok 6

Wywar przecedź przez gęste sitko i rozpuść w nim spęczniałą żelatynę.

Krok 7

Na półmisku ułóż warzywa pokrojone na kawałki oraz rybę. Posyp rodzynkami. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej