
Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
4 ziarna
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
null
null
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
6 łyżeczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia podziel na dzwonka i skrop sokiem z cytryny, lekko posól i odstaw na 3 godziny do lodówki.
Krok 2
Oczyszczone i obrane warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalej zimną lekko posoloną wodą.
Krok 3
Gotuj pod przykryciem 30 minut, następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.
Krok 4
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw by spęczniała.
Krok 5
Rybę wyjmij z wywaru i każdo dzwonko przekrój na pół.
Krok 6
Wywar przecedź przez gęste sitko i rozpuść w nim spęczniałą żelatynę.
Krok 7
Na półmisku ułóż warzywa pokrojone na kawałki oraz rybę. Posyp rodzynkami. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej