Kasza jaglana z bananem i bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Kasza jaglana z bananem i bakaliami

sałatka młodości

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

12

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

120 gramów

8 sztuk

12 sztuk

4 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę jaglaną przepłucz zagotowaną wodą, a następnie przełóż do garnka z mlekiem i gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości.

Kasza jaglana z bananem i bakaliami - Krok 1

Krok 2

Morele pokrój w drobną kostkę, banany - w krążki, a orzechy posiekaj.

Kasza jaglana z bananem i bakaliami - Krok 2

Krok 3

Gdy kasza będzie już gotowa, przełóż ją do miseczki, posyp rodzynkami, morelami i orzechami. Dodaj banany i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło udekorowane listkiem melisy.

Kasza jaglana z bananem i bakaliami - Krok 3
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, witaminy A, witaminy B6, miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jaglana z bananem i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jaglana z bananem i bakaliamiKasza jaglana z bananem i bakaliami

Drugie śniadania mają bardzo ważne zadanie: nie dopuścić do uczucia głodu, a jednocześnie nie nasycić za bardzo. Zdecydowanie w tej roli sprawdzają się sałatki. Ale nie tylko te klasyczne. Propozycja z kaszą jaglaną, bakaliami i bananem? Brzmi i smakuje doskonale!

Dla kogo? Dla zapracowanych i aktywnych, którzy chcą drugie śniadanie przygotować wcześniej i zabrać je na wynos. To klasyczna propozycja „pudełkowa”, ponieważ smakuje równie pysznie na zimno, jak i zaraz po ugotowaniu.

Na zdrowie! Kasza jaglana i suszone morele to podstawowe komponenty tego dania, które jednocześnie dostarczają naszemu organizmowi cenną miedź (0,5 mg, czyli 50% RWS). Nie tylko wspiera ona nasz układ odporność, ale dba także o właściwą układu nerwowego.

Czy wiesz, że? Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica praktycznych zastosowań! Nie zawiera glutenu, dlatego jest szczególnie wskazana osobom chorującym na celiakię lub z alergią na gluten.