Składniki
1 opakowanie
10 sztuk
40 mililitrów
100 gramów
200 gramów
18 mililitrów
2 szczypty
1 szczypta
0.5 łyżeczki
80 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz. Zetnij lekko górę i gotuj w osolonej wodzie około 15 minut. Wystudź i wyjmij łyżeczką środkowe warstwy cebuli, tak aby powstały foremki.
Krok 2
W garnku przesmaż na oliwie pokrojony boczek i pieczarki pokrojone w pół plastry. Przypraw pieprzem, solą i tymiankiem. Dodaj saszetkę Kaszotto Grzybowe i zalej ok. 250 ml wody i gotuj ok. 15 minut.
Krok 3
Na koniec dodaj śmietanę i wystudź. Do zimnego farszu dodaj tarty ser wędzony i posiekaną natkę.
Krok 4
Wymieszaj i napełnij cebule. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto grzybowe zapiekane w cebuli
Ciepły posiłek w ciągu dnia odgrywa kluczową rolę i nie powinien być pomijany. W tym wypadku sięgnij po kaszotto grzybowe zapiekane w cebuli i stwórz coś z niczego!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które cenią sobie oszczędność czasu. Samo przygotowanie dania zajmie Ci mniej niż 30 minut, a reszta to kwestia włożenia do piekarnika.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Kaszotto grzybowe zapiekane w cebuli przyda się zarówno w trakcie zabieganego tygodnia, jak i podczas weekendowego obiadu.
Czy wiesz, że?
Kaszotto to danie jednogarnkowe, polski odpowiednik risotto.
Dla urozmaicenia:
Do grzybowego farszu kaszotto możesz dodać także wędzony ser. Nada on całości wyjątkowego smaku.