Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

653 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

580 osób wydrukowało

Pobierz pdf

877 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

50 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

30 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, czosnek posiekaj, boczek, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę jalapeno pokrój w krążki, fasolę odcedź i przepłucz, a ser zetrzyj na drobnej tarce.

Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka oprósz przyprawą Knorr. Boczek przesmaż w garnku na rozgrzanej Ramie, dodaj kurczaka i smaż chwilę razem mieszając co chwilę.

Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - Krok 2

Krok 3

Dodaj czosnek, cebulę, paprykę oraz przyprawy, wymieszaj. Następnie wsyp kaszę i smaż razem 3 minuty. Wlej 300 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj pomidory oraz fasolę i gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i przykryj – odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła cały płyn.

Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj starty ser, wymieszaj i podawaj.

Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiej potrawy będzie awokado pokrojone w kawałki.

3

Opinie o przepisie

  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka

    świetny smak!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rndbd Djdbnf

    Rndbd Djdbnf

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapenoKaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno

Kaszotto to potrawa inspirowana włoskim risotto, a dzięki temu przepisowi przyrządzisz jego wyjątkowo smaczną wersję. Do jej przygotowania wybierz jęczmienną kaszę pęczak, która dobrze wchłania płyny, oraz składniki popularne w kuchni meksykańskiej. Świetnie sprawdzi się połączenie delikatnego mięsa drobiowego, czerwonej fasoli, cebuli, pomidorków koktajlowych czy zielonej papryki. Intensywności nada tej potrawie dodatek niewielkiej ilości wędzonego boczku oraz pikantna papryczka jalapeno, którą opcjonalnie możesz zastąpić posiekanym chili. Zadbaj o to, aby gotowe danie odpowiednio doprawić. Wybierz np. aromatyczną mieszankę mielonej kolendry i kminu rzymskiego. Zioła będą wyjątkowo intensywne w smaku, jeśli zmiażdżysz je w moździerzu. Potrawę serwuj oprószoną startym na drobnych oczkach tarki serem cheddar (lub parmezanem) oraz posiekaną natką świeżej kolendry. Sprawdź przepis na pyszne kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno, które pasować będzie zarówno na obiad, jak i wczesną kolację.