
Składniki
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj 1 szklankę wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2
Wiórki kokosowe zalej ciepłym bulionem, a następnie zostaw do ostygnięcia.

Krok 3
Zmiksuj z olejem, orzechami, pieprzem. Schłódź i podawaj.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip kokosowy
Wykorzystaj słodkie wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie do przyrządzenia oryginalnego kremowego dipu. Dzięki swojemu subtelnemu smakowi będzie znakomicie komponował się z wieloma przekąskami. Ciekawą propozycją będzie podanie go jako dodatek do deski serów. Dip może także posłużyć do maczania pieczonych warzyw pokrojonych w słupki, takich jak: marchewka, batat, pietruszka czy pasternak. Sprawdzi się też w połączeniu z krakersami lub drożdżowymi paluszkami grissini. Pierwszym krokiem do przygotowania dipu jest rozpuszczenie kostki bulionowej we wrzącej wodzie. Powstałym w ten sposób wywarem zalej wiórki kokosowe i odstaw do momentu, aż ostygną i zmiękną. Następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksuj je z posiekanymi orzechami włoskimi, olejem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Spróbuj użyć oleju orzechowego – dzięki niemu smak dipu będzie intensywniejszy. Dip kokosowy należy dobrze schłodzić przed podaniem. Mamy nadzieję, że przyrządzanie oryginalnych dodatków do potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.