Kokosowy puszysty

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

54

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa kokosowa:

500 gramów

3 szklanki

0.5 szklanki

0.5 opakowania

1 opakowanie

piana:

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 szklanka

polewa:

1 opakowanie

2 łyżki

biszkopt:

5 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie: Kokos wsypać do garnka, zalać mlekiem. Dodać cukier i zagotować. Wsypać 1/2 galaretki, zamieszać i ostudzić.

Krok 2

Zmiksować kostkę Kasi i stopniowo dodawać ostudzony kokos.

Krok 3

Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić.

Krok 4

Ubić śnieżkę w mleku, do ubitej wlać tężejącą galaretkę.

Krok 5

Polewa: Czekoladę rozpuścić na patelni ze śmietaną na bardzo małym ogniu i polać na samym końcu.

Krok 6

Ciasto: Ubić pianę z białek na sztywno (ze szczyptą soli).

Krok 7

Osobno żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem. Wlać do piany, delikatnie wymieszać z mąką.

Krok 8

Odlać połowę i dodać kakao.

Krok 9

Delikatnie wmieszać.

Krok 10

Wylać na blachę wyłożoną papierem na zmianę jasno-ciemne kleksy.

Krok 11

Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.

Krok 12

Po wystudzeniu złożyć: ciasto, masa kokosowa, pianka, polewa (porobić kleksy łyżką na piance)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowy puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowy puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowy puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowy puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowy puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowy puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowy puszysty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej