Koktajl jagodowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Koktajl jagodowy

z prażonymi migdałami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

6

heart
308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

8 łyżeczek

8 łyżeczek

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Maślankę wraz z jagodami zmiksuj w blenderze.

Koktajl jagodowy - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Koktajl jagodowy - Krok 2

Krok 3

Koktajl jagodowy przelej do wysokiej szklanki, posyp prażonymi płatkami migdałowymi, udekoruj listkami świeżej mięty. Koktajl podawaj z waflem ryżowym.

Koktajl jagodowy - Krok 3
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny (witamina B2), potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy B12, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl jagodowyKoktajl jagodowy

Podwieczorek powinien być jedną z najprzyjemniejszych części dnia: odrobiną oddechu i zastrzykiem energii. Dlatego warto posmakować pysznego koktajlu jagodowego z prażonymi płatkami migdałów w towarzystwie wafli ryżowych z dynią. Pyszniej być nie może!

Dla kogo? Dla chcących być fit, kochających owoce w każdej postaci, fanów podwieczorków na słodko – dosłownie dla wszystkich. Tych, którzy nie przepadają za owocami, przekonają przełamujące ich smak płatki migdałowe oraz towarzyszące posiłkowi wafle ryżowe.

Na zdrowie! Maślanka, na bazie której przygotujesz koktajl, dostarczy organizmowi 279,5 mg, czyli 34,9% RWS wapnia, niezbędnego w walce o zdrowe zęby oraz kości.

Czy wiesz, że? Koktajle to te napoje, których bazą są różnego rodzaju produkty mleczne: mleko, maślanka, kefir czy nawet twarożek. Natomiast te, które tworzone są wyłącznie z warzyw i owoców, ewentualnie uzupełniane niewielką ilością wody, to popularne ostatnio smoothie.