Koktajl jagodowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Koktajl jagodowy

z prażonymi migdałami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

6

heart
308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

8 łyżeczek

8 łyżeczek

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Maślankę wraz z jagodami zmiksuj w blenderze.

Koktajl jagodowy - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Koktajl jagodowy - Krok 2

Krok 3

Koktajl jagodowy przelej do wysokiej szklanki, posyp prażonymi płatkami migdałowymi, udekoruj listkami świeżej mięty. Koktajl podawaj z waflem ryżowym.

Koktajl jagodowy - Krok 3
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny (witamina B2), potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy B12, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl jagodowyKoktajl jagodowy

Podwieczorek powinien być jedną z najprzyjemniejszych części dnia: odrobiną oddechu i zastrzykiem energii. Dlatego warto posmakować pysznego koktajlu jagodowego z prażonymi płatkami migdałów w towarzystwie wafli ryżowych z dynią. Pyszniej być nie może!

Dla kogo? Dla chcących być fit, kochających owoce w każdej postaci, fanów podwieczorków na słodko – dosłownie dla wszystkich. Tych, którzy nie przepadają za owocami, przekonają przełamujące ich smak płatki migdałowe oraz towarzyszące posiłkowi wafle ryżowe.

Na zdrowie! Maślanka, na bazie której przygotujesz koktajl, dostarczy organizmowi 279,5 mg, czyli 34,9% RWS wapnia, niezbędnego w walce o zdrowe zęby oraz kości.

Czy wiesz, że? Koktajle to te napoje, których bazą są różnego rodzaju produkty mleczne: mleko, maślanka, kefir czy nawet twarożek. Natomiast te, które tworzone są wyłącznie z warzyw i owoców, ewentualnie uzupełniane niewielką ilością wody, to popularne ostatnio smoothie.