Kołacze z rybą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kołacze z rybą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
129 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 kilogram

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę mąki zalej litrem ciepłej wody, dodaj drożdże roztarte z przyprawą Knorr i paroma łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce.

Kołacze z rybą - Krok 1

Krok 2

Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, dopraw (jeśli zachodzi taka potrzeba) i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Kołacze z rybą - Krok 2

Krok 3

Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmaż na oleju, usuń ości i oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Kołacze z rybą - Krok 3

Krok 4

Cebulę posiekaj drobno, przesmaż na oleju i dodaj kminek. Można także użyć innego farszu - z bryndzy i mleka.

Kołacze z rybą - Krok 4

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj placki (można również wykorzystać Ciasto do pizzy Knorr) o średnicy 25 - 30 centymetrów, zrób w każdym wgłębienie i włóż masę rybną. Piecz 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

Kołacze z rybą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba po Grecku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kołacze z rybąKołacze z rybą

Jak w niebanalny sposób podać rybę? Jeśli szukasz alternatywy dla smażonej, panierowanej lub pieczonej, spróbuj przygotować ją jako dodatek do kołacza. To okrągłe, drożdżowe ciasto piecze się zazwyczaj na słodko, z serem, makiem albo owocami. Doskonałe jest na śniadanie, deser lub podwieczorek. Kołacz z rybą to z kolei smaczna potrawa obiadowa, sprawdzi się także na świątecznym stole. Miękkie, puszyste ciasto i nadzienie z soczystej ryby, wszystko doprawione kminkiem i koperkiem – pyszne będzie z dowolnym rodzajem ryby. Najlepiej wybierać jednak te o dość zwartym mięsie: dorsze, mintaje, turboty czy sole. Do masy rybnej dodaj podsmażoną wcześniej cebulę albo bryndzę z mlekiem i wyłóż równomiernie na okrągły placek. Możesz zawinąć jego brzegi, tak jak w przypadku pizzy. Kołacza z rybą podawaj skropionego sokiem z cytryny albo z ćwiartkami tego owocu. Dobrze będzie pasowała do niego sałatka, np. z pomidorków koktajlowych oraz roszponki. Sięgnij po nasz przepis, kiedy będziesz mieć ochotę na rybę i upiecz kołacz.