
Składniki
750 gramów
1 kilogram
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szklankę mąki zalej litrem ciepłej wody, dodaj drożdże roztarte z przyprawą Knorr i paroma łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 2
Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, dopraw (jeśli zachodzi taka potrzeba) i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Krok 3
Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmaż na oleju, usuń ości i oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 4
Cebulę posiekaj drobno, przesmaż na oleju i dodaj kminek. Można także użyć innego farszu - z bryndzy i mleka.

Krok 5
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj placki (można również wykorzystać Ciasto do pizzy Knorr) o średnicy 25 - 30 centymetrów, zrób w każdym wgłębienie i włóż masę rybną. Piecz 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kołacze z rybą
Jak w niebanalny sposób podać rybę? Jeśli szukasz alternatywy dla smażonej, panierowanej lub pieczonej, spróbuj przygotować ją jako dodatek do kołacza. To okrągłe, drożdżowe ciasto piecze się zazwyczaj na słodko, z serem, makiem albo owocami. Doskonałe jest na śniadanie, deser lub podwieczorek. Kołacz z rybą to z kolei smaczna potrawa obiadowa, sprawdzi się także na świątecznym stole. Miękkie, puszyste ciasto i nadzienie z soczystej ryby, wszystko doprawione kminkiem i koperkiem – pyszne będzie z dowolnym rodzajem ryby. Najlepiej wybierać jednak te o dość zwartym mięsie: dorsze, mintaje, turboty czy sole. Do masy rybnej dodaj podsmażoną wcześniej cebulę albo bryndzę z mlekiem i wyłóż równomiernie na okrągły placek. Możesz zawinąć jego brzegi, tak jak w przypadku pizzy. Kołacza z rybą podawaj skropionego sokiem z cytryny albo z ćwiartkami tego owocu. Dobrze będzie pasowała do niego sałatka, np. z pomidorków koktajlowych oraz roszponki. Sięgnij po nasz przepis, kiedy będziesz mieć ochotę na rybę i upiecz kołacz.