
Składniki
750 gramów
1 kilogram
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szklankę mąki zalej litrem ciepłej wody, dodaj drożdże roztarte z przyprawą Knorr i paroma łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 2
Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, dopraw (jeśli zachodzi taka potrzeba) i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Krok 3
Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmaż na oleju, usuń ości i oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 4
Cebulę posiekaj drobno, przesmaż na oleju i dodaj kminek. Można także użyć innego farszu - z bryndzy i mleka.

Krok 5
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj placki (można również wykorzystać Ciasto do pizzy Knorr) o średnicy 25 - 30 centymetrów, zrób w każdym wgłębienie i włóż masę rybną. Piecz 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kołacze z rybą
Jak w niebanalny sposób podać rybę? Jeśli szukasz alternatywy dla smażonej, panierowanej lub pieczonej, spróbuj przygotować ją jako dodatek do kołacza. To okrągłe, drożdżowe ciasto piecze się zazwyczaj na słodko, z serem, makiem albo owocami. Doskonałe jest na śniadanie, deser lub podwieczorek. Kołacz z rybą to z kolei smaczna potrawa obiadowa, sprawdzi się także na świątecznym stole. Miękkie, puszyste ciasto i nadzienie z soczystej ryby, wszystko doprawione kminkiem i koperkiem – pyszne będzie z dowolnym rodzajem ryby. Najlepiej wybierać jednak te o dość zwartym mięsie: dorsze, mintaje, turboty czy sole. Do masy rybnej dodaj podsmażoną wcześniej cebulę albo bryndzę z mlekiem i wyłóż równomiernie na okrągły placek. Możesz zawinąć jego brzegi, tak jak w przypadku pizzy. Kołacza z rybą podawaj skropionego sokiem z cytryny albo z ćwiartkami tego owocu. Dobrze będzie pasowała do niego sałatka, np. z pomidorków koktajlowych oraz roszponki. Sięgnij po nasz przepis, kiedy będziesz mieć ochotę na rybę i upiecz kołacz.


































