Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym
łatwe
94 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
50 gramów
100 gramów
150 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj koperek, buraka i ser feta pokrój w kostkę, 2 jaja ugotuj na twardo posiekaj.

Krok 2
Kasze jaglana wypłucz zalej 1.5 szklanki wodą , dodaj połowę kostki rosołowej. Kasze ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw ja na kilka minut aby nieco przestygła.

Krok 3
Do ciepłej jeszcze kaszy dodaj mąkę, chili , po łyżce czosnku, cebuli, surowe jajko, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Dodaj kolejne składniki posiekane jaja , buraka ser feta, koperek, rodzynki.

Krok 5
Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Obsmaż je z obu stron na złoty kolor. Przełóż na bok.

Krok 6
Na tej samej patelni po smażeniu kotletów rozpuść delikatnie masło, połącz je z mąką , dodaj mleko i śmietanę pozostała połowę kostki, cebul i czosnek. Wszystko razem doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, w razie potrzeby dopraw do smaku szczypta soli. Warzywne kotleciki podawaj z sosem.


Dobra rada:
Zamiast mąki pszennej możesz dodać mąkę z ciecierzycy w ten sposób wyeliminujesz z potrawy gluten.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym
Kuchnia wegetariańska, wbrew obiegowym opiniom, ma ogromny potencjał w zakresie smaku oraz różnorodności potraw. Wystarczy wykorzystać oryginalne przyprawy, aby z pozoru proste danie przerodziło się w pyszny i aromatyczny obiad. Nie inaczej jest z kotlecikami z kaszy jaglanej, które zachwycą nie tylko zwolenników roślinnej kuchni, ale także miłośników potraw mięsnych, poszukujących urozmaicenia codziennego menu. Dopełnieniem potrawy jest aromatyczny sos czosnkowy, który nadaje kotlecikom ostrości i wyrazistości.
Dla kogo?
Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym to propozycja dla zwolenników kuchni roślinnej oraz dla osób chcących odkrywać nowe smaki.
Na jaką okazję?
Danie doskonale nadaje się na codzienny obiad. Idealnie pasuje także na ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana to nic innego jak łuskane ziarno prosa. Innymi nazwami kaszy, spotykanymi w różnych regionach kraju, są „jagły” lub „krupy”. Kasza jaglana wykorzystywana jest nie tylko w daniach wytrawnych, ale także w deserach.
Dla urozmaicenia:
Mąkę pszenną możecie zastąpić mąką z ciecierzycy.