Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

50 gramów

100 gramów

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj koperek, buraka i ser feta pokrój w kostkę, 2 jaja ugotuj na twardo posiekaj.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Kasze jaglana wypłucz zalej 1.5 szklanki wodą , dodaj połowę kostki rosołowej. Kasze ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw ja na kilka minut aby nieco przestygła.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Do ciepłej jeszcze kaszy dodaj mąkę, chili , po łyżce czosnku, cebuli, surowe jajko, całość dokładnie wymieszaj.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj kolejne składniki posiekane jaja , buraka ser feta, koperek, rodzynki.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 4

Krok 5

Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Obsmaż je z obu stron na złoty kolor. Przełóż na bok.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 5

Krok 6

Na tej samej patelni po smażeniu kotletów rozpuść delikatnie masło, połącz je z mąką , dodaj mleko i śmietanę pozostała połowę kostki, cebul i czosnek. Wszystko razem doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, w razie potrzeby dopraw do smaku szczypta soli. Warzywne kotleciki podawaj z sosem.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast mąki pszennej możesz dodać mąkę z ciecierzycy w ten sposób wyeliminujesz z potrawy gluten.

2

Opinie o przepisie

  • Strzala92

    Strzala92 , 07.05.2024

    Co znaczy jedna sztuka sera feta???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowymKotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym

Kuchnia wegetariańska, wbrew obiegowym opiniom, ma ogromny potencjał w zakresie smaku oraz różnorodności potraw. Wystarczy wykorzystać oryginalne przyprawy, aby z pozoru proste danie przerodziło się w pyszny i aromatyczny obiad. Nie inaczej jest z kotlecikami z kaszy jaglanej, które zachwycą nie tylko zwolenników roślinnej kuchni, ale także miłośników potraw mięsnych, poszukujących urozmaicenia codziennego menu. Dopełnieniem potrawy jest aromatyczny sos czosnkowy, który nadaje kotlecikom ostrości i wyrazistości.

Dla kogo?

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym to propozycja dla zwolenników kuchni roślinnej oraz dla osób chcących odkrywać nowe smaki.

Na jaką okazję?

Danie doskonale nadaje się na codzienny obiad. Idealnie pasuje także na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana to nic innego jak łuskane ziarno prosa. Innymi nazwami kaszy, spotykanymi w różnych regionach kraju, są „jagły” lub „krupy”. Kasza jaglana wykorzystywana jest nie tylko w daniach wytrawnych, ale także w deserach.

Dla urozmaicenia:

Mąkę pszenną możecie zastąpić mąką z ciecierzycy.