Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

50 gramów

100 gramów

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj koperek, buraka i ser feta pokrój w kostkę, 2 jaja ugotuj na twardo posiekaj.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Kasze jaglana wypłucz zalej 1.5 szklanki wodą , dodaj połowę kostki rosołowej. Kasze ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw ja na kilka minut aby nieco przestygła.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Do ciepłej jeszcze kaszy dodaj mąkę, chili , po łyżce czosnku, cebuli, surowe jajko, całość dokładnie wymieszaj.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj kolejne składniki posiekane jaja , buraka ser feta, koperek, rodzynki.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 4

Krok 5

Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Obsmaż je z obu stron na złoty kolor. Przełóż na bok.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 5

Krok 6

Na tej samej patelni po smażeniu kotletów rozpuść delikatnie masło, połącz je z mąką , dodaj mleko i śmietanę pozostała połowę kostki, cebul i czosnek. Wszystko razem doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, w razie potrzeby dopraw do smaku szczypta soli. Warzywne kotleciki podawaj z sosem.

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast mąki pszennej możesz dodać mąkę z ciecierzycy w ten sposób wyeliminujesz z potrawy gluten.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowymKotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym

Kuchnia wegetariańska, wbrew obiegowym opiniom, ma ogromny potencjał w zakresie smaku oraz różnorodności potraw. Wystarczy wykorzystać oryginalne przyprawy, aby z pozoru proste danie przerodziło się w pyszny i aromatyczny obiad. Nie inaczej jest z kotlecikami z kaszy jaglanej, które zachwycą nie tylko zwolenników roślinnej kuchni, ale także miłośników potraw mięsnych, poszukujących urozmaicenia codziennego menu. Dopełnieniem potrawy jest aromatyczny sos czosnkowy, który nadaje kotlecikom ostrości i wyrazistości.

Dla kogo?

Kotleciki z kaszy jaglanej z burakiem w sosie czosnkowym to propozycja dla zwolenników kuchni roślinnej oraz dla osób chcących odkrywać nowe smaki.

Na jaką okazję?

Danie doskonale nadaje się na codzienny obiad. Idealnie pasuje także na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana to nic innego jak łuskane ziarno prosa. Innymi nazwami kaszy, spotykanymi w różnych regionach kraju, są „jagły” lub „krupy”. Kasza jaglana wykorzystywana jest nie tylko w daniach wytrawnych, ale także w deserach.

Dla urozmaicenia:

Mąkę pszenną możecie zastąpić mąką z ciecierzycy.