Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
50 gramów
80 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wyżyłować, pokroić w kawałki i przepuścić przez maszynkę razem z bułką namoczoną w wodzie.
Krok 2
Wymieszać mięso z jajkiem, przyprawą Knorr i pieprzem.
Krok 3
Mięso podzielić na równe części i formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Dobra rada:
Do masy mięsnej można dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zeszklona, pokrojoną w kostkę cebulę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety cielęce
Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych i najwykwintniejszych mięs, a przygotowane na jej bazie potrawy będą idealne na odświętny posiłek. Zapoznaj się z naszym przepisem, aby przyrządzić doskonałe mielone kotlety cielęce. Będziesz do nich potrzebować świeżej cielęciny, którą należy pokroić na kawałki, a następnie zmielić w maszynce. Razem z mięsem zmiel także namoczoną wcześniej w wodzie bułkę, np. kajzerkę. Cielęcinę wymieszaj z jajkiem, przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak kotletów możesz także wzbogacić dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki lub pokrojonej w kostkę i zeszklonej cebulki. Z mięsnej masy uformuj dość duże, podłużne kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni, kotlety układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Najodpowiedniejszym dodatkiem do tej potrawy będzie ziemniaczane purée lub ziemniaki z wody oraz gotowana marchewka z groszkiem, ewentualnie buraczki na ciepło. Smacznego!