Kotlety cielęce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety cielęce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

50 gramów

80 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyżyłować, pokroić w kawałki i przepuścić przez maszynkę razem z bułką namoczoną w wodzie.

Kotlety cielęce - Krok 1

Krok 2

Wymieszać mięso z jajkiem, przyprawą Knorr i pieprzem.

Kotlety cielęce - Krok 2

Krok 3

Mięso podzielić na równe części i formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety cielęce - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do masy mięsnej można dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zeszklona, pokrojoną w kostkę cebulę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety cielęceKotlety cielęce

Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych i najwykwintniejszych mięs, a przygotowane na jej bazie potrawy będą idealne na odświętny posiłek. Zapoznaj się z naszym przepisem, aby przyrządzić doskonałe mielone kotlety cielęce. Będziesz do nich potrzebować świeżej cielęciny, którą należy pokroić na kawałki, a następnie zmielić w maszynce. Razem z mięsem zmiel także namoczoną wcześniej w wodzie bułkę, np. kajzerkę. Cielęcinę wymieszaj z jajkiem, przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak kotletów możesz także wzbogacić dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki lub pokrojonej w kostkę i zeszklonej cebulki. Z mięsnej masy uformuj dość duże, podłużne kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni, kotlety układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Najodpowiedniejszym dodatkiem do tej potrawy będzie ziemniaczane purée lub ziemniaki z wody oraz gotowana marchewka z groszkiem, ewentualnie buraczki na ciepło. Smacznego!