Kotlety cielęce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety cielęce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

50 gramów

80 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyżyłować, pokroić w kawałki i przepuścić przez maszynkę razem z bułką namoczoną w wodzie.

Kotlety cielęce - Krok 1

Krok 2

Wymieszać mięso z jajkiem, przyprawą Knorr i pieprzem.

Kotlety cielęce - Krok 2

Krok 3

Mięso podzielić na równe części i formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety cielęce - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do masy mięsnej można dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zeszklona, pokrojoną w kostkę cebulę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety cielęceKotlety cielęce

Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych i najwykwintniejszych mięs, a przygotowane na jej bazie potrawy będą idealne na odświętny posiłek. Zapoznaj się z naszym przepisem, aby przyrządzić doskonałe mielone kotlety cielęce. Będziesz do nich potrzebować świeżej cielęciny, którą należy pokroić na kawałki, a następnie zmielić w maszynce. Razem z mięsem zmiel także namoczoną wcześniej w wodzie bułkę, np. kajzerkę. Cielęcinę wymieszaj z jajkiem, przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak kotletów możesz także wzbogacić dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki lub pokrojonej w kostkę i zeszklonej cebulki. Z mięsnej masy uformuj dość duże, podłużne kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni, kotlety układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Najodpowiedniejszym dodatkiem do tej potrawy będzie ziemniaczane purée lub ziemniaki z wody oraz gotowana marchewka z groszkiem, ewentualnie buraczki na ciepło. Smacznego!