Kotlety cielęce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

80 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyżyłować, pokroić w kawałki i przepuścić przez maszynkę razem z bułką namoczoną w wodzie.

Kotlety cielęce - Krok 1

Krok 2

Wymieszać mięso z jajkiem, przyprawą Knorr i pieprzem.

Kotlety cielęce - Krok 2

Krok 3

Mięso podzielić na równe części i formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety cielęce - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do masy mięsnej można dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zeszklona, pokrojoną w kostkę cebulę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety cielęceKotlety cielęce

Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych i najwykwintniejszych mięs, a przygotowane na jej bazie potrawy będą idealne na odświętny posiłek. Zapoznaj się z naszym przepisem, aby przyrządzić doskonałe mielone kotlety cielęce. Będziesz do nich potrzebować świeżej cielęciny, którą należy pokroić na kawałki, a następnie zmielić w maszynce. Razem z mięsem zmiel także namoczoną wcześniej w wodzie bułkę, np. kajzerkę. Cielęcinę wymieszaj z jajkiem, przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak kotletów możesz także wzbogacić dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki lub pokrojonej w kostkę i zeszklonej cebulki. Z mięsnej masy uformuj dość duże, podłużne kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni, kotlety układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Najodpowiedniejszym dodatkiem do tej potrawy będzie ziemniaczane purée lub ziemniaki z wody oraz gotowana marchewka z groszkiem, ewentualnie buraczki na ciepło. Smacznego!