Kotlety cielęce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety cielęce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

50 gramów

80 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyżyłować, pokroić w kawałki i przepuścić przez maszynkę razem z bułką namoczoną w wodzie.

Kotlety cielęce - Krok 1

Krok 2

Wymieszać mięso z jajkiem, przyprawą Knorr i pieprzem.

Kotlety cielęce - Krok 2

Krok 3

Mięso podzielić na równe części i formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety cielęce - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do masy mięsnej można dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zeszklona, pokrojoną w kostkę cebulę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety cielęceKotlety cielęce

Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych i najwykwintniejszych mięs, a przygotowane na jej bazie potrawy będą idealne na odświętny posiłek. Zapoznaj się z naszym przepisem, aby przyrządzić doskonałe mielone kotlety cielęce. Będziesz do nich potrzebować świeżej cielęciny, którą należy pokroić na kawałki, a następnie zmielić w maszynce. Razem z mięsem zmiel także namoczoną wcześniej w wodzie bułkę, np. kajzerkę. Cielęcinę wymieszaj z jajkiem, przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak kotletów możesz także wzbogacić dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki lub pokrojonej w kostkę i zeszklonej cebulki. Z mięsnej masy uformuj dość duże, podłużne kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni, kotlety układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Najodpowiedniejszym dodatkiem do tej potrawy będzie ziemniaczane purée lub ziemniaki z wody oraz gotowana marchewka z groszkiem, ewentualnie buraczki na ciepło. Smacznego!