Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

308 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

883 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

60 mililitrów

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

30 gramów

1 pęczek

0.25 łyżeczki

6 łyżeczek

4 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, wystudź. Rybę przepuść przez maszynkę do mielenia.

Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - Krok 1

Krok 2

Rybę przełóż do miski, dodaj wystudzoną kaszę, jajko, starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę dopraw do smaku przyprawą Delikat Knorr oraz czarnym pieprzem. Wszystko razem wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt „luźna” dodaj 2-3 łyżki tartej bułki.

Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj nieduże kotleciki, następnie każdy z nich obtocz w bułce tartej.

Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej Ramę i smaż rybne kotlety na złoty kolor z obu stron.

Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - Krok 4

Krok 5

Przygotuj dip: w miseczce połącz śmietanę, pokrojony szczypior oraz otartą skórkę i sok z cytryny – delikatnie wymieszaj. Gotowe kotlety rybne podawaj z dipem i grzankami.

Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak kotletów możesz dodać do masy ugotowane na twardo, posiekane jajko.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Miżdal

    Joanna Miżdal , 13.12.2019

    Kotleciki są przepyszne! Ja dodałam ser żółty gouda i rybę zblendowalam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym seremKotlety rybne z kaszą orkiszową i wędzonym serem

Jeśli chcesz wzbogacić smak kotletów rybnych, przygotuj je według tego przepisu – z dodatkiem kaszy orkiszowej i wędzonego sera. Do przyrządzenia kotletów będziesz potrzebować filetu z białej ryby, czyli np. dorsza lub morszczuka, koniecznie przepuszczonego przez maszynkę do mielenia. Kaszę orkiszową ugotuj do miękkości według przepisu na opakowaniu. Zmieloną rybę wymieszaj z kaszą, świeżą natką pietruszki oraz jajkami, dzięki którym kotlety nie będą się rozpadać w trakcie smażenia. Wyrazisty smak nada tej potrawie starty, wędzony żółty ser, np. rolada ustrzycka. Jeśli masa nie będzie wystarczająco spoista, możesz dodać do niej odrobinę bułki tartej. Z gotowej uformuj kotlety, obtaczaj je w bułce i smaż z obu stron na złocisty kolor. Gotowe danie podawaj na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni, najlepiej z chrupiącymi grzankami. Świetnym dodatkiem do kotletów będzie dip, który przygotujesz na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem drobno posiekanego szczypiorku oraz soku z cytryny. Smacznego.