Krem z białych warzyw podawany z kaszottem po meksykańsku
łatwe
86 osób zapisało

Składniki
400 gramów
50 mililitrów
60 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 sztuki
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jedna cebule pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę kolendry, limonkę pokrój w cząstki.

Krok 2
Warzywa: drugą cebulę, czosnek, pora, selera, korzeń pietruszki, ziemniaka i kalafiora rozdrobnij, podsmaż w garnku na maśle, a następnie zalej 600ml wody. Dodaj kostkę rosołową Knorr i gotuj pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaj mleko.

Krok 3
Zupę gotuj kolejne 20 minut po czym przełóż do kielicha miksera, dodaj do środka łyżkę kminu rzymskiego, ostrą paprykę i dokładnie rozdrobnij, przetrzyj przez drobne sito. Jeśli uznasz to za konieczne dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kaszotto meksykańskie, całość zalej 250ml wody, dodaj puszkę pomidorów - gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie większość płynu, dodaj wtedy posiekaną natkę kolendry.

Krok 5
Gotową zupę podawaj w talerzu, na środek wyłóż słuszną łyżkę kaszotta meksykańskiego.


Dobra rada:
Zupę podawaj z chipsami kukurydzianymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z białych warzyw podawany z kaszottem po meksykańsku
Pora na danie, które nie tylko wpisuje się w ówczesne trendy, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Inspirowany smakiem lata krem z białych warzyw podawany z kaszottem po meksykańsku to coś, czego nie możesz sobie odmówić. Z dodatkiem wyrazistego kaszotta nabierze charakteru i wyrazistości.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników gęstych zup, zwłaszcza tych typu krem. Aksamitna struktura potrawy to uczta dla podniebienia!
Na jaką okazję?
Na co dzień! Krem z białych warzyw podawany z kaszottem po meksykańsku to alternatywa dla znanych zup. Koniec z monotonią w kuchni!
Czy wiesz, że?
Krem z białych warzyw, jak sama nazwa wskazuje, łączy w sobie: kalafiora, korzeń pietruszki, czosnek oraz inne składniki o kremowym zabarwieniu.
Dla urozmaicenia:
Zupę krem z kaszottem podawaj też z chipsami kukurydzianymi.