Krewetki królewskie z markują i ziemniakami
średnie
7 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
null
25 gramów
200 mililitrów
6 sztuk
1 łyżka
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz, umyj i pokrój na drobną kosteczkę, a krewetki obierz.
Krok 2
Z marakui wyjmij miąższ, a liście szałwii posiekaj.
Krok 3
W rondelku rozgrzej wywar, dodaj do niego sos rybny oraz masło. Kiedy bulion Knorr będzie wrzał wrzuć ziemniaka i ugotuj go.
Krok 4
Po ugotowaniu wyjmij ziemniaka, a wywar gotuj dalej, aby zredukować jego objętość i stworzyć gęstą glazurę.
Krok 5
Na łyżce oleju usmaż krewetki.
Krok 6
Do ziemniaków dodaj szałwię i ułóż je na talerzykach.
Krok 7
Na ziemniaki połóż miąższ marakui, na to krewetki i wszystko zalej glazurą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej