Krewetki królewskie z markują i ziemniakami
średnie
7 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
null
25 gramów
200 mililitrów
6 sztuk
1 łyżka
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz, umyj i pokrój na drobną kosteczkę, a krewetki obierz.
Krok 2
Z marakui wyjmij miąższ, a liście szałwii posiekaj.
Krok 3
W rondelku rozgrzej wywar, dodaj do niego sos rybny oraz masło. Kiedy bulion Knorr będzie wrzał wrzuć ziemniaka i ugotuj go.
Krok 4
Po ugotowaniu wyjmij ziemniaka, a wywar gotuj dalej, aby zredukować jego objętość i stworzyć gęstą glazurę.
Krok 5
Na łyżce oleju usmaż krewetki.
Krok 6
Do ziemniaków dodaj szałwię i ułóż je na talerzykach.
Krok 7
Na ziemniaki połóż miąższ marakui, na to krewetki i wszystko zalej glazurą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej