Krewetki królewskie z markują i ziemniakami
średnie
1 osoba zapisała
Składniki
1 sztuka
null
25 gramów
200 mililitrów
6 sztuk
1 łyżka
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz, umyj i pokrój na drobną kosteczkę, a krewetki obierz.
Krok 2
Z marakui wyjmij miąższ, a liście szałwii posiekaj.
Krok 3
W rondelku rozgrzej wywar, dodaj do niego sos rybny oraz masło. Kiedy bulion Knorr będzie wrzał wrzuć ziemniaka i ugotuj go.
Krok 4
Po ugotowaniu wyjmij ziemniaka, a wywar gotuj dalej, aby zredukować jego objętość i stworzyć gęstą glazurę.
Krok 5
Na łyżce oleju usmaż krewetki.
Krok 6
Do ziemniaków dodaj szałwię i ułóż je na talerzykach.
Krok 7
Na ziemniaki połóż miąższ marakui, na to krewetki i wszystko zalej glazurą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej