
Składniki
2 sztuki
5 łyżek
3 sztuki
2 łyżeczki
1 kilogram
3 łyżeczki
8 sztuk
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
15 dekagramów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej i dodaj całe ziarna gorczycy i czarnuszkę. Gdy gorczyca zacznie pękać i strzelać, dorzuć czosnek i podgrzewaj przez około 30 sekund.
Krok 2
Dodaj cebulę i smaż przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i podgrzewaj przez kolejne 8 minut.
Krok 4
Dodaj kurkumę i paprykę, kmin rzymski, mieloną gorczycę i sól. Całość dokładnie wymieszaj i duś przez 3-4 minuty.
Krok 5
Teraz dodaj mielone migdały i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 8-10 minut do momentu, gdy zacznie oddzielać się olej.
Krok 6
W oddzielnym rondlu rozgrzej pozostały olej, na którym smaż krewetki, ciągle mieszając do czasu, gdy będą miały różową barwę
Krok 7
Przełóż je do sosu i gotuj przez 2 minuty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej