Składniki
2 sztuki
5 łyżek
3 sztuki
2 łyżeczki
1 kilogram
3 łyżeczki
8 sztuk
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
15 dekagramów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej i dodaj całe ziarna gorczycy i czarnuszkę. Gdy gorczyca zacznie pękać i strzelać, dorzuć czosnek i podgrzewaj przez około 30 sekund.
Krok 2
Dodaj cebulę i smaż przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i podgrzewaj przez kolejne 8 minut.
Krok 4
Dodaj kurkumę i paprykę, kmin rzymski, mieloną gorczycę i sól. Całość dokładnie wymieszaj i duś przez 3-4 minuty.
Krok 5
Teraz dodaj mielone migdały i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 8-10 minut do momentu, gdy zacznie oddzielać się olej.
Krok 6
W oddzielnym rondlu rozgrzej pozostały olej, na którym smaż krewetki, ciągle mieszając do czasu, gdy będą miały różową barwę
Krok 7
Przełóż je do sosu i gotuj przez 2 minuty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej