Kruche ciasto z czereśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

242 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 dekagramów

5 sztuk

0.75 szklanki

1 sztuka

4 łyżki

masa i pianka:

70 dekagramów

0.5 szklanki

5 sztuk

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kruche szybko zagnieść, podzielić na 2 części, najlepiej na połowę.

Krok 2

Jedną część schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, drugą na 2 - 3 godziny włożyć do zamrażarki.

Krok 3

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blaszkę (moja miała wymiary 22 x 32 cm) wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia.

Krok 4

Nakłuć widelcem i podpiec przez 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (wchłonie ona wodę z owoców). Wyłożyć gęsto owoce.

Krok 6

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać kisiel, ubić. Piankę wyłożyć na owoce. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto wyciągnięte z zamrażarki.

Krok 7

Piec około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej