Kruche ciasto z czereśniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

8

242 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 łyżki

50 dekagramów

0.5 szklanki

5 sztuk

masa i pianka:

70 dekagramów

1

1 opakowanie

5 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kruche szybko zagnieść, podzielić na 2 części, najlepiej na połowę.

Krok 2

Jedną część schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, drugą na 2 - 3 godziny włożyć do zamrażarki.

Krok 3

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blaszkę (moja miała wymiary 22 x 32 cm) wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia.

Krok 4

Nakłuć widelcem i podpiec przez 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (wchłonie ona wodę z owoców). Wyłożyć gęsto owoce.

Krok 6

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać kisiel, ubić. Piankę wyłożyć na owoce. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto wyciągnięte z zamrażarki.

Krok 7

Piec około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej