Kruchy mazurek z pomarańczy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1357

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 dekagramów

20 dekagramów

2 łyżeczki

10 dekagramów

3 sztuki

1 sztuka

masa:

2 sztuki

50 dekagramów

50 dekagramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.

Krok 2

Wylepić nim blachę, formując wałeczek.

Krok 3

Posmarować jajkiem, upiec na zloty kolor.

Krok 4

Z cukru i połowy szklanki wody ugotować syrop do nitki.

Krok 5

Cytryny i pomarańcze sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (pestki usunąć).

Krok 6

Włożyć do syropu, gotować, aż masa będzie przezroczysta i gęsta.

Krok 7

W czasie gotowania stale mieszając.

Krok 8

Pod koniec gotowania dodać pokrojone migdały.

Krok 9

Letnią masą posmarować mazurek.

Krok 10

Udekorować migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruchy mazurek z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruchy mazurek z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruchy mazurek z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruchy mazurek z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruchy mazurek z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruchy mazurek z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruchy mazurek z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej