Kurczak a’la caprese z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak a’la caprese z cukinią

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka skrop oliwą oraz przyprawą do kurczaka Knorr. Następnie usmaż na patelni grillowej i przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop mięso dodatkowo oliwą i piecz w 160 st. C przez 15 minut.

Kurczak a’la caprese z cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinię pokrój w cienkie i proste plasterki. Przełóż do miski, skrop oliwą i posyp przyprawą pomidorową z czosnkiem Knorr. Odstaw na kilka minut aby cukinia zmiękła.

Kurczak a’la caprese z cukinią - Krok 2

Krok 3

Cukinię obsmaż na grillu z obu stron. Upieczonego kurczaka wystudź, przekrój pod skosem na plasterki.

Kurczak a’la caprese z cukinią - Krok 3

Krok 4

Pomidory i ser pokrój w plasterki. Układaj na przemian z plasterkami kurczaka i cukinii. Na koniec posyp pozostałą przyprawą pomidorową z czosnkiem Knorr.

Kurczak a’la caprese z cukinią - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kurczaka podawaj skropionego kremowym sosem balsamicznymi i np. z dodatkowymi płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak a’la caprese z cukiniąKurczak a’la caprese z cukinią

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby tradycyjnej, włoskiej sałatki caprese, składającej się z pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Co Ty jednak na to, aby przyrządzić jej nieco inną, bardziej mięsną wersję tej popularnej potrawy? Spróbuj kurczaka a’la caprese z cukinią. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla lubiących jeść smacznie, dobrze i nieskomplikowanie. Najczęściej to właśnie proste, klasyczne połączenia są najlepsze.

Na jaką okazję?

Zapiekanka, bo równie dobrze właśnie w ten sposób można nazwać to danie, to ciekawa propozycja na lunch. Możesz również zabrać ją ze sobą na wynos na piknik czy wycieczkę.

Czy wiesz, że?

Mozzarella to znak rozpoznawczy Włoch. Pierwotnie produkowana była wyłącznie z mleka bawolego, ale dziś najczęściej wytwarzana jest z tego otrzymywanego od krów.

Dla urozmaicenia:

Zamiast cukinii użyć możesz także odpowiednio wcześniej przygotowanego bakłażana.