
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
1 pęczek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka skrop oliwą oraz przyprawą do kurczaka Knorr. Następnie usmaż na patelni grillowej i przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop mięso dodatkowo oliwą i piecz w 160 st. C przez 15 minut.

Krok 2
Cukinię pokrój w cienkie i proste plasterki. Przełóż do miski, skrop oliwą i posyp przyprawą pomidorową z czosnkiem Knorr. Odstaw na kilka minut aby cukinia zmiękła.

Krok 3
Cukinię obsmaż na grillu z obu stron. Upieczonego kurczaka wystudź, przekrój pod skosem na plasterki.

Krok 4
Pomidory i ser pokrój w plasterki. Układaj na przemian z plasterkami kurczaka i cukinii. Na koniec posyp pozostałą przyprawą pomidorową z czosnkiem Knorr.


Dobra rada:
Kurczaka podawaj skropionego kremowym sosem balsamicznymi i np. z dodatkowymi płatkami parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak a’la caprese z cukinią
Nie ma chyba osoby, która nie znałaby tradycyjnej, włoskiej sałatki caprese, składającej się z pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Co Ty jednak na to, aby przyrządzić jej nieco inną, bardziej mięsną wersję tej popularnej potrawy? Spróbuj kurczaka a’la caprese z cukinią. Palce lizać!
Dla kogo?
Dla lubiących jeść smacznie, dobrze i nieskomplikowanie. Najczęściej to właśnie proste, klasyczne połączenia są najlepsze.
Na jaką okazję?
Zapiekanka, bo równie dobrze właśnie w ten sposób można nazwać to danie, to ciekawa propozycja na lunch. Możesz również zabrać ją ze sobą na wynos na piknik czy wycieczkę.
Czy wiesz, że?
Mozzarella to znak rozpoznawczy Włoch. Pierwotnie produkowana była wyłącznie z mleka bawolego, ale dziś najczęściej wytwarzana jest z tego otrzymywanego od krów.
Dla urozmaicenia:
Zamiast cukinii użyć możesz także odpowiednio wcześniej przygotowanego bakłażana.