Kurczak a’la caprese z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak a’la caprese z cukinią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka skrop oliwą oraz przyprawą do kurczaka Knorr. Następnie usmaż na patelni grillowej i przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop mięso dodatkowo oliwą i piecz w 160 st. C przez 15 minut.

Kurczak a’la caprese z cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinię pokrój w cienkie i proste plasterki. Przełóż do miski, skrop oliwą i posyp przyprawą pomidorową z czosnkiem Knorr. Odstaw na kilka minut aby cukinia zmiękła.

Kurczak a’la caprese z cukinią - Krok 2

Krok 3

Cukinię obsmaż na grillu z obu stron. Upieczonego kurczaka wystudź, przekrój pod skosem na plasterki.

Kurczak a’la caprese z cukinią - Krok 3

Krok 4

Pomidory i ser pokrój w plasterki. Układaj na przemian z plasterkami kurczaka i cukinii. Na koniec posyp pozostałą przyprawą pomidorową z czosnkiem Knorr.

Kurczak a’la caprese z cukinią - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kurczaka podawaj skropionego kremowym sosem balsamicznymi i np. z dodatkowymi płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak a’la caprese z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak a’la caprese z cukiniąKurczak a’la caprese z cukinią

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby tradycyjnej, włoskiej sałatki caprese, składającej się z pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Co Ty jednak na to, aby przyrządzić jej nieco inną, bardziej mięsną wersję tej popularnej potrawy? Spróbuj kurczaka a’la caprese z cukinią. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla lubiących jeść smacznie, dobrze i nieskomplikowanie. Najczęściej to właśnie proste, klasyczne połączenia są najlepsze.

Na jaką okazję?

Zapiekanka, bo równie dobrze właśnie w ten sposób można nazwać to danie, to ciekawa propozycja na lunch. Możesz również zabrać ją ze sobą na wynos na piknik czy wycieczkę.

Czy wiesz, że?

Mozzarella to znak rozpoznawczy Włoch. Pierwotnie produkowana była wyłącznie z mleka bawolego, ale dziś najczęściej wytwarzana jest z tego otrzymywanego od krów.

Dla urozmaicenia:

Zamiast cukinii użyć możesz także odpowiednio wcześniej przygotowanego bakłażana.