Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami

Autor: Ewa Sidor

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

4 ziarna

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia z kurczaka myjemy osuszamy i przekrawamy na dwie części . Robimy marynatę . Do miski dajemy sos sojowy ,miód ,przyprawę do kurczaka ,1 łyżkę oleju ,wyciśnięty ząbek czosnku . Marynatę wmasowujemy w mięso . Miskę streczujemy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 2 godziny .

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju dajemy pokrojoną cebule starty na tarce seler i suszone pomidory podsmażamy . Dodajemy kawałki kurczaka z marynatą -smażymy . Obracamy mięso na drugą stronę i podsmażamy . Mięso ma się mocno zarumienić ,dodajemy resztę wyciśnięty czosnku i pieprz do smaku . Esencję knorr rozpuszczamy w szklance wody i zalewny mięso . Zagotowujemy .

Krok 3

Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w 200 stopniach .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej