Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami

Autor: Ewa Sidor

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

4 ziarna

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia z kurczaka myjemy osuszamy i przekrawamy na dwie części . Robimy marynatę . Do miski dajemy sos sojowy ,miód ,przyprawę do kurczaka ,1 łyżkę oleju ,wyciśnięty ząbek czosnku . Marynatę wmasowujemy w mięso . Miskę streczujemy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 2 godziny .

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju dajemy pokrojoną cebule starty na tarce seler i suszone pomidory podsmażamy . Dodajemy kawałki kurczaka z marynatą -smażymy . Obracamy mięso na drugą stronę i podsmażamy . Mięso ma się mocno zarumienić ,dodajemy resztę wyciśnięty czosnku i pieprz do smaku . Esencję knorr rozpuszczamy w szklance wody i zalewny mięso . Zagotowujemy .

Krok 3

Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w 200 stopniach .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej