
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsmażamy go pod przykryciem, po 7-8 minut z każdej strony. Pewnie trochę przywrze do dna, ale to nie problem - te kawałki trzeba zeskrobać i zostawić w garnku - wzbogacą one smak sosu.
Krok 2
Cebulę i papryczkę chilli drobno siekamy i dodajemy do kurczaka razem z rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy kolendrą, kurkumą, solą i pieprzem. Całość przesmażamy 2-3 minuty.
Krok 3
Do kurczaka dodajemy sos toskański i wino. Zmniejszamy ogień i dusimy całość około 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 4
Danie smakuje doskonale z ryżem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej